D I T  I S  E E N   P A G I N A   M E T   B E R I C H T E N   U I T  D E  R E G I O

Fancy Fair bij Interzorg De Hullen in Roden
Zaterdag 21 juli zal er een feestelijke Fancy Fair georganiseerd worden bij Interzorg De Hullen in Roden. De gastenlijst blijft niet beperkt tot enkel de bewoners en cliënten van Interzorg: iedereen is welkom. Het doel is om er voor de bewoners en bezoekers samen een gezellige dag van te maken. Om 13:00 uur zal de Fancy Fair geopend worden en om 17:00 wordt de dag afgesloten.
Voor ieder wat wils
Naast rondstruinen en op zoek gaan naar verborgen pareltjes op de rommelmarkt, zijn er op de Fancy Fair verschillende spelactiviteiten te beleven. Het rad van avontuur staat opgesteld en er kan worden meegedaan aan een enveloppenspel. Ook is er de mogelijk te genieten van heerlijke kniepertjes en andere verse bakproducten. Voor de liefhebbers valt er zelfs een harinkje te happen.
Wij helpen u graag
Staan er bij u op zolder nog oude spullen enkel ruimte in te nemen? Wij kunnen deze ‘zoldervulling’ goed gebruiken op onze rommelmarkt! U kunt uw ongebruikte spullen op 13 juli en 20 juli tussen 09:00 en 13:00 uur bij ons inleveren. Vraag naar een van onze activiteitenbegeleiders: we helpen u graag een handje.

Niet alles tegelijk; gemeente Noordenveld moet prioriteiten stellen volgens LGN
In de zomer wordt de gemeentebegroting 2019 voorbereid. Lijst Groen Noordenveld heeft daarvoor het volgende ingebracht.
Er komen de laatste tijd veel tekortkomingen naar voren: vertragingen van plannen, vergaderstukken slecht of te laat voorbereid, vragen die niet of erg laat beantwoord worden, enzovoort. LGN hoopt en verwacht dat er ernstig wordt nagedacht over wat er wel of niet in de rest van 2018 en in 2019 door de gemeente moet worden opgepakt. Te veel zaken lopen vast. Daar hebben inwoners last van en kosten lopen onnodig hoog op. Denk aan de privacy van digitale gegevens het wegenonderhoud en de aanpak van centrum Roden loopt achter. € 8.500.000,00, dat is 10% van het geld in de begroting 2017 is niet uitgegeven en de bijbehorende plannen zijn dus niet uitgevoerd. Dat lijkt voor 2018 net zo te gaan, voor 2019 moet het college dat zien te voorkomen, vindt LGN. Zaken uit het akkoord “Noordenveld weet raad”, dat zijn punten uit de verkiezingsprogramma’s waarop de meeste kiezers hebben gestemd, daaraan moet het college prioriteit geven. (meer…)

Literaire-fietsroute ter ere van Peter van der Velde
Zaterdag 30 juni wordt om 09.30 uur de literaire-fietsroute ter ere van Peter van der Velde feestelijk geopend door Alex Wekema bij de Bibliotheek in Roden. Deelnemers aan de fietstocht krijgen een routebeschrijving en pauzepakketje mee (op=op). Deelname is gratis, maar opgeven is wel zo handig in verband met de pauzepakketjes.
Het jaar 2018 is uitgeroepen tot Peter van der Velde-jaar. Deze Drentse schrijver uit Roderwolde werd honderd jaar geleden geboren en heeft ons prachtige gedichten en verhalen nagelaten. De fietsroute is één van de activiteiten. De Peter van der Velde-fietsroute gaat van Roden via Roderwolde naar Peize. Vervolgens fietsen de deelnemers van Peize naar Vries en Zeyen en vandaar langs Zuidvelde, Westervelde, Langelo en Lieveren terug naar Roden. Onderweg worden de fietsers getrakteerd op enkele dichters die gedichten van Peter van der Velde ten gehore brengen.

(meer…)

De Blazersklas van Muziekvereniging Noordenveld

Muziekvereniging Noordenveld is in maart begonnen met een blazersklas voor volwassenen. In 10 lessen hebben de deelnemers de basisbeginselen van een muziekinstrument geleerd en beleeft. En nu was het zover, de afsluiting van de blazersklas. De deelnemers mochten een nummer meespelen bij het harmonieorkest. Spannend was het zeker, voor het eerst tussen een orkest. Maar iedereen heeft het er goed van afgebracht en we kunnen oprecht zeggen met veel enthousiasme. (meer…)

Gratis workshop e-books
Boeken maken steeds vaker plaats voor e-books. Vooral tijdens de (grote) vakantie. Nu deze in aantocht is, organiseert Bibliotheek Roden een gratis workshop voor mensen die willen leren hoe je een e-book op een e-reader, tablet of iPad kunt zetten.
Digitaal Inloopspreekuur
Voor een aanbod van duizenden boektitels ga je naar www.onlinebibliotheek.nl
Het aanbod op deze site wordt regelmatig ververst. Het is gemakkelijk zoeken en er zijn geen extra kosten aan verbonden. Het enige wat de klant nodigt heeft is het bibliotheekabonnement. Het downloaden en installeren van een e-boek kan soms vragen opleveren. Hiervoor kunnen klanten iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur naar het Digitale Inloopspreekuur in Bibliotheek Roden (meer…)

De Spelweek haalt ‘Hollywood’ naar Roden
Glitter, glamour en de stoerste en coolste Hollywoodsterren komen deze zomervakantie naar ons eigen Noordenveld! Tijdens de Spelweek Noordenveld, dit jaar georganiseerd in de week van 27 t/m 31 augustus, gaan we op avontuur in een stad waar wonderen ontstaan, sterren worden geboren en spanning en sensatie altijd op de loer liggen: “Hollywood!”
Ook dit jaar staat er weer een grote groep vrijwilligers klaar om alle kinderen, in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar, een fantastische week te bezorgen! “Zoals jullie van ons gewend zijn, zal er in deze week weer van alles te beleven zijn”, vertelt voorzitter van de Stichting Spelweek Noordenveld Astrid Nijboer. (meer…)

Amysoft nieuwe hoofdsponsor Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier
De ketting stond op knappen aldus voorzitter Theo Jurriens van de Wielermeerdaagse maar dankzij de inzet van Wieler comité Nieuw Roden hebben we voor 2018 een nieuwe hoofdsponsor: ‘Amysoft waterontharders’. Het Leekster bedrijf, sinds kort op een nieuwe locatie op bedrijvenpark Leeksterveld aan de A7 te Leek, levert vooral waterontharders voor de particuliere markt.
De nieuwe sponsor heeft er ook voor gekozen om zijn naam aan het evenement te koppelen, kortom nieuwe sponsor nieuwe naam. Amysoft is tevens sponsor van de zogenoemde Gele trui, voor de leider in het algemeen klassement. Bathoorn Autoschade is als vanouds sponsor van de Rode trui, de trui voor de beste sprinter. SportsCom is sponsor van de Witte trui, de trui voor de beste jongere.
De Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier start op 1 juli te Peize, de andere etappes zijn 2 juli Nieuw Roden, 4 juli Zevenhuizen en op 7 juli de grote finale in de Wilp.

Klanten helpen mee in slachthuis
heerlijk vleesAfgelopen vrijdag was het zover. Koe 7514 van Kijkboerderij ’t Hoogeveld uit Eelde was volledig verkocht via de webshop van [H]eerlijk vlees, en daarom was het tijd om de vleespakketten klaar te maken.
Geen anoniem supermarkt vlees van beesten waarvan je niet weet uit welke massastal het afkomstig is, maar een biologisch Limousin koe dat een groot deel van haar leven heeft staan grazen in het prachtige natuurgebied van Natuurmonumenten De Onlanden. ‘Onze klanten zijn bewuste eters die vaak weinig vlees eten, en willen dat het vlees dát ze eten van hoge kwaliteit, duurzaam en lokaal geproduceerd is’, aldus medewerker Jaïr Tanasale. Toen hun vaste inpakker niet beschikbaar bleek te zijn zaten ze even met de handen in het haar, maar gelukkig kwam al snel het idee om klanten te vragen. ‘Een logische keuze, want onze klanten zijn altijd erg betrokken’. Dat bleek wel toen Nellie, Nienke en Emmie vrijwel direct aan de Facebookoproep gehoor gaven.
‘Ongelooflijk dat dit allemaal van één koe af komt’ riep Nienke verbaasd terwijl ze keek naar de torenhoge kratten met onder anderen biefstukken, riblappen, hamburgers en saucijsjes. In anderhalf uur tijd raakten de kratten leeg en stond het slachthuis in Zuidbroek vol met pakketten Start, Basis, Divers, Luxe, Gehakt en zelfs een pakket orgaanvlees en botten voor iemands hond; want het bedrijf streeft er naar om alles van de koe te gebruiken.
Vanwege het warme weer gingen de pakketten vóór de levering nog even een half uur de koelcel van min dertig graden Celsius in en zo konden de helpers nog even gezellig een kopje koffie drinken.
Na het inladen reed een zwaarbeladen auto richting het EKOhuis in Eelde waar klanten hun pakketten konden ophalen, de overige pakketten werden gratis thuisbezorgd. Mensen die benieuwd zijn hoe het natuurvlees uit de Onlanden proeft zijn welkom om dit te komen proeven tijdens de open dag van Kijkboerderij ’t Hoogeveld op zaterdag 16 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Leden van Natuurmonumenten krijgen €2,50 korting op een vleespakket.

Mara Bosboom nieuwe directeur Museum Havezate Mensinge
mara bosboomMara Bosboom begint per 17 mei 2018 als nieuwe tijdelijk directeur van Museum Havezate Mensinge in Roden. Zij is opvolger van Nina Hiddema, die sinds juni 2017 als interim- manager werkzaam is. Dit heeft het interim-bestuur van Mensinge besloten. Mara Bosboom (45) woont in Haren en is een gedreven cultureel expert met ruime ervaring in de museale sector. Ze studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en Edinburgh en werkte bij diverse culturele instellingen in het buitenland.
Na haar terugkeer in Nederland in 2003 werkte ze twaalf jaar lang als conservator en projectleider van tentoonstellingen bij Gemeentemusea Deventer. Tevens was ze gastconservator bij het Gemeentemuseum in Den Haag, het Rijksmuseum in Amsterdam en het Museum of Childhood in Londen. Sinds 2016 werkt ze bij Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden. Eerst als conservator en later als adjunct-directeur waarbij ze steeds meer leidinggevende taken kreeg.
Mara Bosboom is blij met haar benoeming. “Havezate Mensinge is een bijzonder museum met een rijke en unieke collectie. Ik ben toe aan de volgende stap om directeur te mogen zijn en het museum vormt daarvoor een prachtige uitdaging. Ook denk ik dat het een unieke kans is om mee te kunnen denken over de toekomst van het culturele erfgoed in Roden.”
Folkert Bangma (voorzitter a.i. bestuur) is enorm verheugd met de komst van Mara Bosboom. “Ze heeft de nodige kennis en ervaring in de museumwereld en biedt flexibiliteit. Ook is de combinatie met haar huidige functie bij Speelgoedmuseum Kinderwereld een verrijking voor het proces van de beoogde samenwerking met dit museum.”
Mara Bosboom neemt op donderdag 17 mei 2018 het stokje over van Nina Hiddema. Hiddema neemt plaats in het bestuur van Museum Havezate Mensinge.

Boeing 747 landt op vliegveld Eelde

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen in Noordenveld groot succes

Op 1 september jl. zijn alle peuterspeelzalen van de SPiN (Stichting peuterspeelzalen in Noordenveld) overgenomen door Kidscasa Kinderopvang en heten nu peuterspeelgroepen. Door de peuterspeelgroepen te registreren als kinderopvang kunnen ouders die beiden werken nu ook gebruik maken van kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelgroep. Voor ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag is een gemeentelijk gesubsidieerde plaats beschikbaar. De financiering van dit aanbod is gelijk getrokken met de financiering van het aanbod voor werkende ouders. Op deze manier betalen ouders met vergelijkbare (financiële) draagkracht, voor een vergelijkbaar aanbod, dezelfde ouderbijdrage. (meer…)