D I T  I S  E E N   P A G I N A   M E T   B E R I C H T E N   U I T  D E  R E G I O

De Colorguard van muziekvereniging Noordenveld op naar de Finals
Vorige week zaterdag hebben onze colorguard groepen meegedaan met de winterguard wedstrijden. Dit maal was de wedstrijd in Leeuwarden. In de cadetsgroep van N-Motion zitten 8 meiden in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. En in de Regional A groep zitten 11 meiden in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. De beide groepen zijn lang bezig geweest met het instuderen van de show’s. En dit heeft er toe geleid dat beide groepen langzaam maar zeker groeien en hogere punten behalen bij de diverse wedstrijden waar zij gedurende het winterseizoen aan meedoen. Volgende week gaan beide groepen naar Eindhoven, waar de finals van het winterguard seizoen gaat plaatsvinden. De bus vertrekt in alle vroegte en ca. 24 uur later zal de bus met de groepen weer thuis te komen. Een inspannend maar ontzettend leuk weekend, de meiden kijken er naar uit. (meer…)

Haydn Jeugd Strijkorkest in Norger kerk
Zondag 31 maart speelt het Haydn Jeugd Strijkorkest in de Margarethakerk te Norg, aanvang 15:00.
Het orkest uit Groningen bestaat uit talentvolle kinderen, naast hun muziekopleiding leren ze in het orkest samen te spelen. Het programma van 31 maart begint met de Serenade for Strings van Dag Wirén (Zweden 1905-1986). Gevolgd door Cello Concerto No.1 in C major van Joseph Haydn (Oostenrijk 1732 – 1809). De solist is Caspar Westerman (2001) die op 8-jarige leeftijd met cellolessen begon. In 2014 werd Caspar toegelaten tot de Jong Talent Klas en momenteel studeert hij in de vooropleiding van het conservatorium bij Jan-Ype Nota. In 2014 werd Caspar tevens toegelaten tot het HJSO, waar hij nu sinds twee jaar aanvoerder van de cellosectie is. In het voorjaar van 2015 won hij de tweede prijs  in de regionale finale van het Prinses Christina Concours Noord en nam deel aan de Nationale Halve Finale in Den Haag. In het voorjaar van 2016 won hij in de Nationale Finale de eerste prijs, ook in categorie 1. Begin augustus 2016 ontving Caspar de Labberté-Hoedemaker Prijs voor zijn opvallende spel tijdens het Peter de Grote Festival. Vervolgens de Romance for Violin and Orchestra Op. 26 van Johan Svendsen (Noorwegen 1840-1922), Quinten van Brummen (9 jaar) heeft de HJSO solistenprijs gewonnen bij het Haydn Muziek Festival 2017 en mag daarom een keer met het orkest soleren. Na de pauze speelt het orkest de Serenade for Strings in E major, Op. 22 van Antonín Dvořák  (Tsjechië 1841-1904). Toegangskaarten zijn in voorverkoop voor € 11,50  te verkrijgen bij Boekhandel Daan Nijman te Roden en de Wereldwinkels in Leek en Norg (de Brinkhof ma-vr. 14-17 uur). Tevens via www.tickets.daannijman.nl. Jeugd tot en met 21 jaar € 5,00 aan de kassa.

Wie wordt de beste voorlezer van Noordenveld?
Op zaterdag 23 maart strijden negen jonge voorlezers in de gemeente Noordenveld om de titel ‘beste gemeentelijke voorlezer’. Ze doen dat tijdens de Voorleeswedstrijd in de bibliotheek van Roden. De schoolkampioenen tonen hiermee aan dat voorlezen nog steeds ‘hot’ is. De voorlezers zitten in groep 7 of 8 van de basisschool. Zij lezen een fragment voor uit een zelfgekozen boek.
Jury en presentatie
Een deskundige jury bepaalt wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. Goochelaar Jan presenteert de middag en vermaakt de voorlezers en supporters.
Finales
De gemeente winnaars gaan vervolgens hun krachten meten tijdens de provinciale finale op woensdagmiddag 17 april in Podium Zuidhaege te Assen. De winnaar wordt
provinciaal voorleeskampioen.
Over de Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op de website.

Kunstmomenten Roderwolde
Na Peize en Norg vindt Kunstmomenten 11 en 12 mei plaats in Roderwolde.
Ook de beroepskunstenaars van Verkuno hebben dit weekend hun route uitgezet door geheel Noordenveld.
In Roderwolde is een route uitgezet voor amateur kunstenaar uit Noordenveld.
Hier wordt o.a. geëxposeerd in de Waalborg, de molen, Het Rode Hert, boerderij Datema en theetuin Dessentie.
Het beloofd een bijzonder evenement te worden, de eigenaren van de beschikbare ruimten gaan nog iets extra’s toevoegen .
Inmiddels zijn er reeds een groot aantal kunstenaars aangemeld, t/m 24 mrt kan men zich nog aanmelden.

Provincie en gemeente kopen eerste 200 ‘Made in roden’ zonnepanelen
Donderdag 14 maart 2019 hebben burgemeester Klaas Smid en gedeputeerde Henk Brink symbolisch een opdracht verstrekt aan Elsun voor de levering van 200 zonnepanelen.
De Provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld hebben de allereerste 200 zonnepanelen van Elsun gekocht. Elsun is het tweede bedrijf in Nederland die zonnepalen produceert. De 200 zonnepanelen worden geplaatst op het nieuwe pand van de Health Hub in Roden.
Burgemeester Klaas Smid: ”Elton is al jarenlang een prominente werkgever in Noordenveld. Nu gaat Elton naast zijn core business een nieuwe markt in met Zonnepanelen. Wij willen het nieuwe bedrijf ‘Elsun’ graag helpen om dit project succesvol te laten zijn. Deze opdracht past goed bij onze ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.”
Gedeputeerde Henk Brink: “Mooi dat een gevestigde ondernemer kansen ziet om naast zijn bestaande palet aan bedrijfsactiviteiten zich te verbreden en te richten op duurzaamheid, hij maakt van de energietransitie nieuwe economie. Verder draagt dit uiteraard positief bij aan de werkgelegenheid waar ik tevens erg blij mee ben.”

Vervangende zorg belangrijk voor mantelzorgers
Het Contactpunt Mantelzorg Noordneveld organiseert een mantelzorgbijeenkomst over respijtzorg op donderdag 28 maart van 13.30 tot 15.30 uur in Brinkhof in Norg.
Even niet zorgen? De zorg tijdelijk aan een ander overlaten? Dat is respijtzorg. De vervangende zorg is belangrijk voor mantelzorgers om het zorgen langer vol te kunnen houden. Wanneer besluit je zorg met anderen te delen? Hoe doe je dat? Welke vormen van respijtzorg zijn er en wat sluit het beste aan bij je eigen situatie?
Dat komt deze middag aan de orde. Uiteraard is er ook voldoende ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen. Mantelzorgers zijn van harte welkom, de toegang is gratis, opgave van tevoren hoeft niet en de koffie en thee staan klaar. Meer informatie bij Welzijn in Noordenveld 050 3176500.

 

Aftrap ‘Samen aan Tafel’
Samen een hapje eten met een praatje, een potje kaarten of wat anders om te doen. Vrijdag 12 april gaat Huiskamer café Langelo in samenwerking met Welzijn in Noordenveld van start met ‘ Samen aan tafel’.
Het samen tafelen, andere mensen ontmoeten en iets doen, is vorige jaar tijdens Tweede Kerstdag voor het eerst georganiseerd door WiN. Reacties van de gasten waren alom positief en we hebben dan ook besloten om er een vervolg aan gegeven. Liefst meerdere malen per jaar. Huiskamer café Langelo leent zich hier uitstekend voor. Het gezellige café, met de enthousiaste beheerders Jos en Alieneke, zorgen voor een ongedwongen sfeer.
‘Samen aan tafel’ is van 16.00 tot 19.30 uur. Voor €12,50 schuif je aan tafel, je ontvangt hiervoor een warme maaltijd met ontmoeting en gezelligheid. Drankjes worden apart berekend. Aanmelden voor ‘Samen aan tafel’ kan bij Huiskamer café Langelo via telefoon 06 23 67 1179 of per email info@cafelangelo.nl voor 5 april aanstaande.
De activiteit maakt onderdeel uit van Welzijn in Noordenveld Norg. Voor vragen kunt u terecht bij de buurtwerkers Femma Bezu en Bob Hulshof 050 1376500.

Scoor een Robotvoetballer
Doe jij mee aan Scoor een Boek!? Dan hebben we voor jou een leuke activiteit in Bibliotheek Roden. Op vrijdag 29 maart kan je in Bibliotheek Roden een echt bewegende robotvoetballer maken, deze robot kan je het rugnummer van je favoriete voetballer geven. Er zijn maar beperkt plaatsen beschikbaar dus geef je op.
We starten op 3 verschillende momenten, om 14.00, 15.00 en de laatste groep om 16.00. Wil je meedoen? Geef je dan op door langs te komen in de bibliotheek of mail naar info@bibliotheekroden.nl of bel naar 088-0128245. Geef je naam en contactgegevens door en laat weten op welk tijdstip je komt. Maar let op, Vol=Vol! Deze activiteit is gratis en een lidmaatschap van de Bibliotheek is niet verplicht.
Doe je ook mee met de thuiseditie van Scoor een Boek!? Voer de opdrachten van de poster uit en laat dit zien in Bibliotheek Roden en ontvang een extra sticker en een leuk presentje.
Bibliotheken Noordenveld en FC Groningen werken samen met de actie Scoor een Boek! om het plezier in lezen te vergroten. De leerlingen van groep 5 en 6 gaan binnen 10 weken zoveel mogelijk boeken lezen en scoren hiermee stickers. Tijdens het fluitsignaal op 17 mei wordt bekend gemaakt hoeveel boeken er zijn gelezen en welke school de meeste boeken heeft gescoord!

Bloem & Cadeau Boutique Anniek eerste duurzame bloemist in Noordenveld
De Bloemen & Cadeau Boutique Anniek uit het Drentse Norg is de eerste gecertificeerd duurzame bloemist binnen de gemeente Noordenveld. Eigenaar en bloemist Anniek Siegers haalde het certificaat met de bronzen status van de Barometer Duurzame Bloemist. Met de certificering maakt Siegers deel uit van een steeds groter wordende groep duurzame bloemisten in Nederland.
In minder dan zes maanden haalde Anniek met haar team het certificaat voor haar winkel. Ze is trots. “Dit hebben we toch maar even gedaan met z’n allen. Onbewust hadden we bepaalde dingen al aardig op orde voor de certificering, zoals het afval scheiden, LED-verlichting  en hadden we al een bepaald inkooppercentage van duurzame bloemen en planten. Dus het ging best snel”, zegt Anniek, die onder meer ook bezorgt in Roden, Peize, Paterswolde, Vries, Tynaarlo, Assen en Fochteloo. (meer…)

Gemeente Noordenveld ontvangt advies ‘Noordenveld Zoemt’

Op initiatief van raadslid Anita van der Noord van GroenLinks is in de gemeente Noordenveld de actie ‘Heel Noordenveld Zoemt’ gestart. Van der Noord wil van Noordenveld graag een Bijenvriendelijke gemeente maken. Actie is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar; de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Voor onze voedselvoorziening zijn bijen echter heel belangrijk. Ter ondersteuning van deze actie  heeft Landschapsbeheer Drenthe een advies aangeboden aan wethouder Ypema over bij-vriendelijk beheer in de gemeente Noordenveld. (meer…)

Verkiezingsmarkt Provinciale Staten met diverse activiteiten
Woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. In de aanloop daar naartoe wordt op vrijdag 15 maart van 8.00u tot 14.00u een verkiezingsmarkt georganiseerd op het plein voor het Rensenpark (oude dierentuin) in Emmen. Het belooft een markt te worden met een gevarieerd aanbod aan activiteiten om het belang van deze verkiezingen bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.
De verkiezingsmarkt bestaat onder andere uit stands van diverse politieke partijen. Kom langs en ga met ze in gesprek! Weet je nog niet op wie je wilt gaan stemmen? Speel dan het ‘Levend Kieskompas’. Ook kun je een eigen verkiezingsposter maken in een Photobooth.
Bezoekers kunnen verder onder het genot van een gratis kopje koffie of thee met wat lekkers genieten van een optreden van één van de ambassadeurs van de verkiezingen, zanger René Karst. Het optreden start om 13.00 uur. Kortom, een gevarieerd en aantrekkelijk programma met zowel ludieke als informatieve activiteiten. U bent van harte welkom! Meer informatie over de verkiezingen lees je op drenthestemt.nl.

Welzijn in Noordenveld en Beweegdorp Norg ondertekenen intentieverklaring

Stichting Beweegdorp Norg en Welzijn in Noordenveld (WiN) hebben deze week een intentieverklaring ondertekend om te kijken in hoeverre ze hun activiteiten op het terrein van sport en bewegen verder kunnen aanvullen en versterken. Beide organisaties zullen – binnen ieders expertise – samenwerken, met als doel de vitaliteit, gezondheid, leefstijl, het bewegen en leefbaarheid voor de inwoners van Norg en omgeving te versterken. De intentieverklaring is ondertekend door Elisa Ligt, directeur van WiN en Chris Koeneman, voorzitter van het bestuur van Beweegdorp Norg. In het bijzijn van de buurtwerkers Bos Hulshof en Femma Bezu en sportcoach Afien Baving.

Stichting Welzijn in Noordenveld (WiN) en Stichting Beweegdorp Norg zijn beiden actief op het gebied van (sportief)bewegen, gezondheid en leefbaarheid. Daartoe stimuleren ze het sporten en bewegen van mensen in Norg en de omliggende dorpen Langelo, Veenhuizen, Westervelde, Zuidvelde, Huis ter Heide, Peest, Een en Een-West. Beide organisaties doen dat vanuit hun eigen rol, maar proberen elkaar te vinden om eventuele overlap te voorkomen. Bovendien vinden beide partijen dat samenwerken en goede afstemming zullen leiden tot een betere en effectieven sport- en beweegaanbod. Daartoe dient het opstellen van de intentieverklaring.

Dit is des te meer van belang omdat de projectleider van Beweegdorp Norg sinds 1 januari 2019 voor acht uur in de week ook werkzaamheden vervult als sportcoach voor WiN. Werkzaamheden die aanvullend zijn op de activiteiten bij Beweegdorp Norg. Bij Welzijn in Noordenveld werkt de sportcoach samen met de sociaal-cultureel werkers, maatschappelijk werker en administratief medewerker van focusgroep Norg. Daarnaast neemt de sportcoach deel aan de ontwikkelgroep Leefstijl en vitaliteit van WiN, waar ook de beleidsambtenaar van de gemeente en een afgevaardigde van centrum jeugd en gezin of Noordenveldwerkers aan deel nemen.

Doel is dat door de werkzaamheden van de projectleider voor beide organisaties – zowel WiN als Beweegdorp Norg – op deze wijze tot een optimale afstemming en, daar waar aan de orde, samenwerking komen betreffende (nieuwe) ontwikkelingen, projecten, activiteiten en dergelijke. Dit alles met als doel om overlap te vermijden en te komen tot een leefbaar, gezond en bewegend Norg en omgeving.

Adviesraad Duurzaamheid ontmoet Gemeenteraad en wethouders Noordenveld

Maandagavond 4 maart heeft er een informatieve bijeenkomst plaatsgevonden met de Adviesraad Duurzaamheid en de gemeenteraad en wethouders van de gemeente Noordenveld. In maart 2018 is op verzoek van de gemeenteraad in de gemeente Noordenveld een Adviesraad Duurzaamheid geïnstalleerd als adviesorgaan op het gebied van duurzaamheid voor het college en de gemeenteraad. Na het eerste jaar waarin de adviesraad op stoom is gekomen en op een aantal punten al een advies heeft afgegeven was het nu tijd om een eerste terugkoppeling te geven aan de gemeenteraad en nader kennis te maken. Er liggen de komende jaren veel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid waar de adviesraad een positieve bijdrage aan kan geven.
De avond die was georganiseerd door de adviesraad werd gehouden in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis werd bezocht door een groot aantal raadsleden, 3 wethouders en 9 leden van de adviesraad. Na de opening door Kirsten Ipema gaf Hans Coenen als voorzitter van de adviesraad een presentatie over de werkwijze van de raad. Na deze inleiding werd er op 6 tafels de “We-Energy game” gespeeld. Dit is een door de Hanzehogeschool ontwikkeld bordspel ( http://www.we-energy.eu ) waar door samenwerking een aantal doelstellingen op het gebied van duurzaamheid gehaald moeten worden. Op een plattegrond van eerst Peize en daarna Roden moesten diverse vormen van duurzame energie geplaatst worden met als doel om aan de elektriciteitsvraag van Peize c.q. Roden te voldoen wat op zich maar 20 % van de totale behoefte is. Het doel was om een balans te vinden tussen de productie van stroom maar ook aandacht te hebben voor het draagvlak onder de bevolking en de betaalbaarheid. En dan wordt het opeens duidelijk dat het redelijk eenvoudig is om alle daken vol te leggen met zonnepanelen en daarmee voldoende energie op te wekken maar dat dit niet erg hoog scoort op het gebied van balans in het net omdat de zon niet altijd schijnt. Aan al de tafels ontstonden zoals ook verwacht discussies over de noodzaak en het draagvlak van de verschillende keuzes die in het kader van de energietransitie gemaakt moeten gaan worden.

Al met al een geslaagde avond waarin de Adviesraad en de raad elkaar hebben gevonden en waar ook afspraken zijn gemaakt om gezamenlijk het spoor van de energietransitie op te gaan pakken.

Kunstencentrum K38 Commedia en cursus
De expositie Commedia dell’Arte is nu geopend en is te zien t/m 24 maart. 6 Verkuno-leden en 6 door hen uitgenodigde kunstenaars, die affiniteit hebben met dit onderwerp, hebben zich laten inspireren door deze bijzondere theatervorm. Op deze tentoonstelling is veel te zien en te beleven. Iedere kunstenaar vertelt zo zijn of haar eigen verhaal, kleurrijk of juist zwart-wit, explosief of meer ingetogen, allemaal fantasievol en interessant.
De deelnemende kunstenaars zijn: Edith Janzen, Hans van der Mark, Patricia Suer, Ab Bout, Raimond Evers en Frans Krom.
Rianne Kooijman, Wilhelmina Zoutewelle, Lonia Schölvinck, Marleen van Engelen, Annet Raben en Loes Wouda vertegenwoordigen de Vereniging van Kunstenaars Noordenveld.
U kunt zich opgeven bij a.raben@home.nl  voor een workshop van Frans Krom op zondag 17 maart van 11.00  tot 15.00 in Galerie Serpentijn, Oude Velddijk 1 Peize.  Frans Krom is kenner van de Commedia dell’arte, een theatervorm dat in de 15e tot de 18e eeuw door de Italiaanse steden trok, waarbij theatrale figuren op komische, indringende wijze de actuele gebeurtenissen in een stad vertolkten. Hij leidde de expositie in met een vrolijke act.  Zie www.verkuno.nl
Tevens zijn er nog enige plekken in de cursus PASSIE en PASEN II, welke start op 19 maart om 14 uur.
Ook de randactiviteiten van de opkomende bijzondere expositie ‘Ontmoeting met Dementie’ lopen snel vol, en hier dient u zich voor op te geven. Zie onze website www.kunstencentrumk38.nl voor de cursus en activiteiten agenda.
Kunstencentrum K38 , Kanaalstraat 38 te Roden, woensdag t/m zondag 13-17 uur. Entree €2,- tot 18 jaar gratis.  www.kunstencentrumk38.nl

Misschien heeft u recht op Ouderenkorting
Tijdens een gezamenlijke fractievergadering van Partij van de Arbeid en GroenLinks vroeg één van de leden aandacht voor het feit dat lang niet alle ouderen (AOW-gerechtigden) gebruik maken van de zogenoemde Ouderenkorting. Omdat de aangifte belastingen voor 2018 weer voor de deur staat, willen de fracties graag iedereen die daarmee te maken zou kunnen hebben daar attent op maken. (meer…)

Duo fractie PVDA/GroenLinks maken een statement tegen de omstreden Nashville-Verklaring
De afgelopen dagen is er veel commotie rond de Nashville Verklaring omdat enkele (prominenten) leden van de Nederlandse Protestantse kerk deze Nashville Verklaring hebben ondertekend.
“Helaas is de strijd dus voor gelijkheid lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuele(LHBTI) nog lang niet gestreden en nog niet altijd en overal geaccepteerd”, meldt de duo fractie. In Noordenveld wil duo fractie PVDA/GroenLinks een inclusieve samenleving met acceptatie en respect voor alle seksen, religies, seksuele voorkeuren en politieke opvattingen. Om hier ten aanzien van de LHBTI  gemeenschap extra nadruk op te leggen, biedt PVDA/GroenLinks alle gemeenteraadsleden en het college een regenboog vlaggetje aan die de komende raadsvergadering op de tafel voor het college en raadsleden worden gezet. Hiermee  willen college en gemeenteraad nog eens duidelijk laten blijken waar onze gemeente voor staat  “een inclusieve samenleving”.

De Colorguard van muziekvereniging Noordenveld op naar de wedstrijden

Vorige week zaterdag hebben onze colorguard groepen hun Try-out gehad, nu nog een week en dan is het performen op de wedstrijden in Drachten. Vanaf september zijn N-motion Cadets en N-motion A van muziekvereniging Noordenveld bezig geweest met het instuderen van hun nieuwe dansshow.
N-motion Cadets nemen het publiek en de jury dit jaar mee naar hun vriendjes en vriendinnetjes. Als vrienden doe je leuke dingen met elkaar en geniet je van elkaars gezelschap en dat moet natuurlijk ook gevierd worden.  En zegt u nu zelf, een feestje is altijd goed toch? Op de muziek van kinderen voor kinderen beleven de 8 meiden van N-Motion Cadets een feestje om nooit te vergeten. Met trots presenteren zij hun programma (meer…)

Het Noordenveldse bloemenlint wordt langer
Eén groot bloemenlint voor bijen en vlinders in Noordenveld. Dat was het doel van de Landelijke Zaaidag op 22 april in 2018, en dat is gelukt. In 2019 wordt het bloemenlint nog langer, te beginnen In Roderesch. Daar planten duofractie PvdA/GroenLinks de eerste bloembollen van dit seizoen.
Anita van der Noord (raadslid GroenLinks) heeft 250 biologische tulpenbollen van de Pollinators ontvangen. Deze community van bestuivers zet zich flink in voor het welzijn van de bij en andere insecten. “Bijen en andere bestuivers spelen een belangrijke rol binnen de ecosystemen en zijn waardevol voor gezonde voedselvoorziening”. Anita gelooft net als de Pollinators dat er veel te winnen is wat betreft biodiversiteit op verschillende plekken.
“We kunnen de biodiversiteit op veel plekken bijvoorbeeld vergroten door bijvriendelijke bloemen en planten te zaaien. Dan kun je denken aan tuinen, parken, natuurterreinen, onderhoudsstroken voor wegen en de enorme percelen die nu een landbouwbestemming hebben”.
Vrijdag 4 januari om 16:00 uur gaat duofractie PvdA/GroenLinks eerst de biologische tulpenbollen planten op de hoek van de afslag naar Roderesch.
Op 22 april 2019, de landelijke zaaidag, de Dag van de Aarde, gaan we weer samen met de inwoners van Noordenveld bij-vriendelijke bloemenzaad zaaien, dragen we zo een steentje bij voor de bijenpopulatie in de Noordenveld.
Meedoen? Laat het ons weten! U kunt mailen naar Anita van der Noord, Raadslid GroenLinks.

Boeing 747 landt op vliegveld Eelde