D I T  I S  E E N   P A G I N A   M E T   B E R I C H T E N   U I T  D E  R E G I O

Babygebaren bij het Mapacafé en Boekstart voorlezen in Bibliotheek Roden
Woensdag 5 juni zal het Mapacafé en Boekstart voorlezen in het teken staan van Babygebaren. De eerste woensdag van de maand is er in de Bibliotheek in Roden het Mapacafé en Boekstart voorlezen voor dreumesen.
De meeste ouders en verzorgers vinden het leuk om contact te hebben met andere ouders van jonge kinderen. Dat kan tijdens het Mapacafé en BoekStart voorlezen voor dreumesen. Dreumesen van 1 tot en met 3 jaar zijn samen met hun vader, moeder, oppas, gastouder, oma of opa welkom in de Bibliotheek voor een gezellig voorleesavontuur en kennismaken met andere ouders en verzorgers. Koffie, thee en fruit staan klaar en zijn er vragen over het (samen)leven met kinderen, stel die dan gerust. (meer…)

Jaarvergadering Vereniging Groen Noordenveld
De Vereniging Groen Noordenveld houdt op a.s. woensdag 15 mei haar jaarlijkse algemene ledenvergadering in het Wapen van Drenthe. Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur). Na de pauze houdt Energie Coöperatie Noordsche Veld een presentatie over duurzame energie. Daarbij komt o.a. aan de orde wat ECN allemaal doet en hoe je daar lid van kunt worden en deel kunt nemen aan projecten. Ook wordt uitgelegd hoe de plannen er uit zien voor een grootschalig zonnepark op de NAM locatie in Langelo. Interessant is ook om te horen hoe inwoners van Noordenveld zelf kunnen participeren in dit aan te leggen zonnepark In Langelo. Deze avond van de Vereniging Groen Noordenveld is vrij toegankelijk voor iedereen die daar belangstelling voor heeft.

Hoera! Ik lees
Op 25 mei as. is de feestelijke presentatie van het voorleesproject HOERA! IK LEES op de Albertsbaan in Roden van 14.00 uur tot 15.30 uur met veel leuke activiteiten voor kinderen, ouders, vrijwilligers en belangstellenden. Zes basisscholen uit Roden deden mee met dit HOERA-project met als doel kinderen in de groepen 3 en 4 extra te ondersteunen bij het lezen en voorlezen. Een groep enthousiaste vrijwilligers, de Bibliotheek, Daan Nijman en leerkrachten en (lees)ouders trekken deze kar.
De deelnemende scholen aan dit voorleesproject zijn: De Marke, de Hoeksteen, het Hoge Holt, de Tandem, het Spectrum en De Parel. Het doel is jonge kinderen leesplezier
bezorgen door goede boeken te kiezen die aansluiten bij hun interesses, hobby’s, sport, humor en fantasie.
Verschillende activiteiten per school
De kinderen en vrijwilligers werken in kleine groepjes en elke school legt een eigen accent. Bij het speciaal onderwijs is er bijvoorbeeld een groep van tien kinderen uit verschillende groepen, waar ze elke week voorlezen uit Ettertjes of uit hun lievelingsboek. Het Spectrum koos per maand thema’s zoals Boekendate – je kiest een ingepakt boek dus spannend wat eruit komt-, Annie M.G. Schmidt, Roald Dahl of WK-vrouwenvoetbal. Ook op de Marke en De Parel was er volop aandacht voor de beginnende lezer. Met veel plezier en gezelligheid zijn boeken voorgelezen, besproken en uitgelegd waar nodig, en Hoera-vlaggetjes ingevuld met ‘We hebben er weer een lezer bij.’
Op de Hoeksteen en de Tandem is er extra aandacht voor kinderen van nieuwkomers/vluchtelingen die de Nederlandse taal nog moeilijk vinden. Ook wordt er in een paar gezinnen thuis voorgelezen en zo mogelijk met de ouders erbij. Kinderen gaan met vrijwilligers naar de bibliotheek voor een gratis lidmaatschap en zij stimuleren ze wekelijks boeken te kiezen en te ruilen.
Eind mei wordt deze eerste pilot afgesloten en een volgend seizoen kunnen ook andere basisscholen zich aanmelden om mee te doen. Deelname is ook mogelijk  voor alle dorpen in de gemeente Noordenveld.
Eindfeest
Ter afsluiting organiseren de HOERA-vrijwilligers een spetterend HOERA EINDFEEST  op de Albertsbaan/Muziekkoepel in Roden op 25 mei van 14 uur tot 15.30 uur voor alle kinderen, ouders, leerkrachten en sponsoren. Er zijn veel leuke activiteiten zoals een verteltheater Dr. Proktor Schetenpoeder, dansen en zingen met een rapper, voorleesactiviteiten met de politie, manege, EHBO, dierenambulance, voorleesoma, voorleeskampioen, sporters, en gekke boekfiguren.
Verder zijn er nog wat kleine verrassingen om  uit te delen en worden de zes deelnemende scholen en de leerlingen van groep 3 en 4 in het zonnetje gezet om de behaalde resultaten te vieren. Iedereen is van harte welkom! Neem je klasgenoten, vriendjes, ouders en opa’s en oma’s gezellig mee.
Tot slot willen wij onze sponsoren van harte bedanken voor hun bijdrage om dit feest tot een geslaagd festijn te maken.  De Bibliotheek, Daan Nijman, De Noordenveldse Uitdaging, Jumbo Roden, Dance Devotion Roden, Fitnesscentrum Roden, de Zakenkring Roden, Museum Kinderwereld, Noordenveld Leest, Boekenmarkt.

Parkeren centrum Roden
Op 7 mei 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het advies van de werkgroep ‘parkeren centrumontwikkeling Roden’ en de gemeenteraad voor te stellen om circa 100 parkeerplaatsen aan te leggen.
Parkeren is al jaren een veelbesproken onderwerp in het centrum van Roden. Parkeren loopt als een rode draad door de huidige centrumontwikkeling Roden. Voldoende en aantrekkelijke parkeerplaatsen worden beschouwd als een belangrijke voorwaarde voor een vitaal en regionaal centrum.
Wethouder Henk Kosters: “Parkeren in Roden is en blijft gratis. Daarnaast moeten we zorgen voor een eenvoudige en aantrekkelijke routing. Ook komt er voldoende ruimte voor fietsparkeren en laadpalen. We willen graag dat ook in de toekomst ‘parkeren als kwaliteit’ behouden blijft.”
Werkgroep parkeren
De werkgroep parkeren bestaat uit een vertegenwoordiging van OCN, Wijkbelangenvereniging Centrum, de Zakenkring en de gemeente Noordenveld.
De werkgroep heeft op basis van een inventarisatie en de ontwikkelingen die in het centrum al hebben plaatsgevonden en nog gaan plaatsvinden, aan kunnen tonen dat in totaal behoefte is aan de aanleg van ongeveer 100 parkeerplaatsen.

Cursus Klik & Tik in Bibliotheek Roden

Tijdens de gratis cursus Klik & Tik leer je werken met de computer en het internet. Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Het internet is van alle gemakken voorzien én bereikbaar voor iedereen. Het is daarom handig als je de basis kent. In eigen tempo ga je aan de slag zodat je minder afhankelijk wordt van anderen en begrijpt hoe de computer en het internet werken. De cursus start op vrijdag 3 mei en op dinsdag 7 mei en bestaat uit zes bijeenkomsten per cursist. (meer…)

Gaat u ook een half uurtje bijen tellen?
De eerste Nationale Bijentelling van 2018 krijgt dit jaar een vervolg. Nederland Zoemt, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap roepen het publiek op om in het weekend van 13 en 14 april weer een half uurtje bijen te tellen in achtertuin of park. “Het tellen van bijen is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen”, aldus Dorien Ackerman, namens Nederland Zoemt. (meer…)

Ei eruit, zaad erin!
Op tweede paasdag 22 april is het landelijke zaaidag. De twee belangrijkste dingen om die dag te doen zijn: eieren zoeken en bloemenzaad zaaien!  Daarom nodigen IVN Roden en het comité Heel Noordenveld Zoemt kinderen uit om de bijen een handje te helpen. Op een veld aan de Mensingheweg mogen de kinderen eerst eieren zoeken en vervolgens samen een bloemenweide inzaaien. Kinderen (of hun ouders) kunnen zich opgeven bij IVN Roden, ivn.roden@gmail.com, of Anita van der Noord, anitavandernoord@gmail.com.
De zaaidag is het startsein voor de activiteiten die Heel Noordenveld Zoemt gaat organiseren. Er hebben zich al minstens 15 mensen gemeld die hun tuin of veld willen laten inzaaien voor de bijen en insecten. Het najaar is het beste moment om dat te doen. We zoeken nog naar meer deelnemers die tuinen of velden ter beschikking hebben en die zich willen inzetten voor bij-vriendelijk beheer, het bouwen en plaatsen van bijenhotels et cetera. Wij horen graag van u!

“Maak van je shit een hit” theatervoorstelling Mira van der Lubbe in Groningen
Op zaterdag 11 mei 2019 om 20.00 uur in de Immanuelkerk Groningen vertelt Mira van der Lubbe haar indringende levensverhaal, waarin borstkanker altijd een grote rol speelt.
Een lichte voorstelling over een zwaar onderwerp. “Maak van je shit een hit” is een persoonlijke, muzikale en theatrale show over hoe te leven als je weet dat je belast bent met een erfelijk borstkankergen. Over de gevolgen daarvan en het maken van keuzes. Een krachtig verhaal over een wrange realiteit en hoe je je daar niet door moet laten kisten. Met nieuwe liedteksten van haar vader Huub van der Lubbe en de muziek van Eva van Manen!
‘Taboedoorbrekend’, zoals Mira zelf zegt. Want wie deze voorstelling gezien heeft, weet precies wat borstkanker betekent voor het leven van een vrouw. (meer…)

Jeugd meer betrekken bij democratie
Op donderdag 4 april ondertekenen de gemeenten Tynaarlo, Assen en Noordenveld met ProDemos een overeenkomst in het gemeentehuis van Assen om het spel Democracity aan te schaffen.
ProDemos biedt gemeenten de mogelijkheid om met basisschoolleerlingen uit de hoogste groepen het spel Democracity te spelen. Via dit spel leren de leerlingen hoe onze democratie werkt. ProDemos zorgt voor begeleiding van het spel. Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer etc. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.
Burgemeester Klaas Smid: “ Om flexibel te kunnen inspelen op de behoefte van de scholen om het spel te spelen is afgesproken dat drie gemeenten in Drenthe de beschikking krijgen over 2 spelen. Vrijwilligers uit de gemeenten worden door ProDemos opgeleid om het spel in de gemeente te begeleiden. De overeenkomst geldt voor 2 jaar om te zien hoe dit bevalt. We proberen met dit spel de jeugd meer te betrekken bij de democratie.”

Ontmoeting Kunstencentrum K38
Vrijdag opende wethouder Kirsten Ipema een bijzondere tentoonstelling rond een prangend en verdrietig maatschappelijke thema: dementie. Ook kunstenaar-docent Herman van Hoogdalem wees in zijn openingswoord op het belang van ‘ontmoeting’- ontmoeting met de mens die dementie heeft. Hij vertelde het verhaal van een man die vrijwel niets meer wist … tot iemand hem achter de piano zette en hij begon te spelen … niet zomaar wat, maar de sterren van de hemel! Een opname hiervan met de bijbehorende foto’s  is een van de vele ontroerende kunstuitingen die 15 (oud)studenten van Minerva t/m 2e paasdag laten zien, uitingen gebaseerd op hun ontmoeting met mensen met dementie en met hun familie. Naast deze expositie is er nog veel meer te zien en te beleven, zoals de jeugdexpositie in de bovengalerie van K38, door leerlingen van de Lindenborg:  “Iemand die iets vergeet”.  (meer…)

Erima voetbaldagen bij VAKO in Vries in de meivakantie
Goed nieuws voor alle jonge voetballers van 6 tot en met 12 jaar! In de tweede week van de meivakantie op maandag 29 april, dinsdag 30 april en woensdag 1 mei worden de Erima voetbaldagen georganiseerd bij VAKO in Vries. Spelers van alle voetbalverenigingen zijn van harte welkom! We maken er weer een paar fantastische dagen van en het maakt niet uit op welk niveau je speelt.
Je bent van harte welkom bij VAKO voetbal op het sportpark De Fiellietaz Goethart aan de Sportlaan 2A in Vries. De deelname kost €89 en ook dit jaar ontvang je weer een mooi shirt, short, kousen, een nieuwe bal en bidon in een rugzak (ter waarde van €19,95). De inschrijving start vrijdag 1 februari om 17.00 uur via de website.

Thema Dementie in Bibliotheek Roden
Wethouder Kirsten Ipema opent op woensdag 10 april de eerste Dementie inloopochtend in Bibliotheek Roden. In april staat het thema ‘Ontmoeting met Dementie’ centraal in de gemeente Noordenveld. De bibliotheek wil hier aandacht aanbesteden door samen met de Dementheek uit Leek, Historische vereniging Roon, Welzijn in Noordenveld en de gemeente Noordenveld open inloopochtenden te organiseren. (meer…)

De Colorguard van muziekvereniging Noordenveld op naar de Finals
Vorige week zaterdag hebben onze colorguard groepen meegedaan met de winterguard wedstrijden. Dit maal was de wedstrijd in Leeuwarden. In de cadetsgroep van N-Motion zitten 8 meiden in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. En in de Regional A groep zitten 11 meiden in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. De beide groepen zijn lang bezig geweest met het instuderen van de show’s. En dit heeft er toe geleid dat beide groepen langzaam maar zeker groeien en hogere punten behalen bij de diverse wedstrijden waar zij gedurende het winterseizoen aan meedoen. Volgende week gaan beide groepen naar Eindhoven, waar de finals van het winterguard seizoen gaat plaatsvinden. De bus vertrekt in alle vroegte en ca. 24 uur later zal de bus met de groepen weer thuis te komen. Een inspannend maar ontzettend leuk weekend, de meiden kijken er naar uit. (meer…)

Kunstmomenten Roderwolde
Na Peize en Norg vindt Kunstmomenten 11 en 12 mei plaats in Roderwolde.
Ook de beroepskunstenaars van Verkuno hebben dit weekend hun route uitgezet door geheel Noordenveld.
In Roderwolde is een route uitgezet voor amateur kunstenaar uit Noordenveld.
Hier wordt o.a. geëxposeerd in de Waalborg, de molen, Het Rode Hert, boerderij Datema en theetuin Dessentie.
Het beloofd een bijzonder evenement te worden, de eigenaren van de beschikbare ruimten gaan nog iets extra’s toevoegen .
Inmiddels zijn er reeds een groot aantal kunstenaars aangemeld, t/m 24 mrt kan men zich nog aanmelden.

Provincie en gemeente kopen eerste 200 ‘Made in roden’ zonnepanelen
Donderdag 14 maart 2019 hebben burgemeester Klaas Smid en gedeputeerde Henk Brink symbolisch een opdracht verstrekt aan Elsun voor de levering van 200 zonnepanelen.
De Provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld hebben de allereerste 200 zonnepanelen van Elsun gekocht. Elsun is het tweede bedrijf in Nederland die zonnepalen produceert. De 200 zonnepanelen worden geplaatst op het nieuwe pand van de Health Hub in Roden.
Burgemeester Klaas Smid: ”Elton is al jarenlang een prominente werkgever in Noordenveld. Nu gaat Elton naast zijn core business een nieuwe markt in met Zonnepanelen. Wij willen het nieuwe bedrijf ‘Elsun’ graag helpen om dit project succesvol te laten zijn. Deze opdracht past goed bij onze ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.”
Gedeputeerde Henk Brink: “Mooi dat een gevestigde ondernemer kansen ziet om naast zijn bestaande palet aan bedrijfsactiviteiten zich te verbreden en te richten op duurzaamheid, hij maakt van de energietransitie nieuwe economie. Verder draagt dit uiteraard positief bij aan de werkgelegenheid waar ik tevens erg blij mee ben.”

Welzijn in Noordenveld en Beweegdorp Norg ondertekenen intentieverklaring

Stichting Beweegdorp Norg en Welzijn in Noordenveld (WiN) hebben deze week een intentieverklaring ondertekend om te kijken in hoeverre ze hun activiteiten op het terrein van sport en bewegen verder kunnen aanvullen en versterken. Beide organisaties zullen – binnen ieders expertise – samenwerken, met als doel de vitaliteit, gezondheid, leefstijl, het bewegen en leefbaarheid voor de inwoners van Norg en omgeving te versterken. De intentieverklaring is ondertekend door Elisa Ligt, directeur van WiN en Chris Koeneman, voorzitter van het bestuur van Beweegdorp Norg. In het bijzijn van de buurtwerkers Bos Hulshof en Femma Bezu en sportcoach Afien Baving.

Stichting Welzijn in Noordenveld (WiN) en Stichting Beweegdorp Norg zijn beiden actief op het gebied van (sportief)bewegen, gezondheid en leefbaarheid. Daartoe stimuleren ze het sporten en bewegen van mensen in Norg en de omliggende dorpen Langelo, Veenhuizen, Westervelde, Zuidvelde, Huis ter Heide, Peest, Een en Een-West. Beide organisaties doen dat vanuit hun eigen rol, maar proberen elkaar te vinden om eventuele overlap te voorkomen. Bovendien vinden beide partijen dat samenwerken en goede afstemming zullen leiden tot een betere en effectieven sport- en beweegaanbod. Daartoe dient het opstellen van de intentieverklaring.

Dit is des te meer van belang omdat de projectleider van Beweegdorp Norg sinds 1 januari 2019 voor acht uur in de week ook werkzaamheden vervult als sportcoach voor WiN. Werkzaamheden die aanvullend zijn op de activiteiten bij Beweegdorp Norg. Bij Welzijn in Noordenveld werkt de sportcoach samen met de sociaal-cultureel werkers, maatschappelijk werker en administratief medewerker van focusgroep Norg. Daarnaast neemt de sportcoach deel aan de ontwikkelgroep Leefstijl en vitaliteit van WiN, waar ook de beleidsambtenaar van de gemeente en een afgevaardigde van centrum jeugd en gezin of Noordenveldwerkers aan deel nemen.

Doel is dat door de werkzaamheden van de projectleider voor beide organisaties – zowel WiN als Beweegdorp Norg – op deze wijze tot een optimale afstemming en, daar waar aan de orde, samenwerking komen betreffende (nieuwe) ontwikkelingen, projecten, activiteiten en dergelijke. Dit alles met als doel om overlap te vermijden en te komen tot een leefbaar, gezond en bewegend Norg en omgeving.

Adviesraad Duurzaamheid ontmoet Gemeenteraad en wethouders Noordenveld

Maandagavond 4 maart heeft er een informatieve bijeenkomst plaatsgevonden met de Adviesraad Duurzaamheid en de gemeenteraad en wethouders van de gemeente Noordenveld. In maart 2018 is op verzoek van de gemeenteraad in de gemeente Noordenveld een Adviesraad Duurzaamheid geïnstalleerd als adviesorgaan op het gebied van duurzaamheid voor het college en de gemeenteraad. Na het eerste jaar waarin de adviesraad op stoom is gekomen en op een aantal punten al een advies heeft afgegeven was het nu tijd om een eerste terugkoppeling te geven aan de gemeenteraad en nader kennis te maken. Er liggen de komende jaren veel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid waar de adviesraad een positieve bijdrage aan kan geven.
De avond die was georganiseerd door de adviesraad werd gehouden in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis werd bezocht door een groot aantal raadsleden, 3 wethouders en 9 leden van de adviesraad. Na de opening door Kirsten Ipema gaf Hans Coenen als voorzitter van de adviesraad een presentatie over de werkwijze van de raad. Na deze inleiding werd er op 6 tafels de “We-Energy game” gespeeld. Dit is een door de Hanzehogeschool ontwikkeld bordspel ( http://www.we-energy.eu ) waar door samenwerking een aantal doelstellingen op het gebied van duurzaamheid gehaald moeten worden. Op een plattegrond van eerst Peize en daarna Roden moesten diverse vormen van duurzame energie geplaatst worden met als doel om aan de elektriciteitsvraag van Peize c.q. Roden te voldoen wat op zich maar 20 % van de totale behoefte is. Het doel was om een balans te vinden tussen de productie van stroom maar ook aandacht te hebben voor het draagvlak onder de bevolking en de betaalbaarheid. En dan wordt het opeens duidelijk dat het redelijk eenvoudig is om alle daken vol te leggen met zonnepanelen en daarmee voldoende energie op te wekken maar dat dit niet erg hoog scoort op het gebied van balans in het net omdat de zon niet altijd schijnt. Aan al de tafels ontstonden zoals ook verwacht discussies over de noodzaak en het draagvlak van de verschillende keuzes die in het kader van de energietransitie gemaakt moeten gaan worden.

Al met al een geslaagde avond waarin de Adviesraad en de raad elkaar hebben gevonden en waar ook afspraken zijn gemaakt om gezamenlijk het spoor van de energietransitie op te gaan pakken.

Misschien heeft u recht op Ouderenkorting
Tijdens een gezamenlijke fractievergadering van Partij van de Arbeid en GroenLinks vroeg één van de leden aandacht voor het feit dat lang niet alle ouderen (AOW-gerechtigden) gebruik maken van de zogenoemde Ouderenkorting. Omdat de aangifte belastingen voor 2018 weer voor de deur staat, willen de fracties graag iedereen die daarmee te maken zou kunnen hebben daar attent op maken. (meer…)

Boeing 747 landt op vliegveld Eelde