D I T  I S  E E N   P A G I N A   M E T   B E R I C H T E N   U I T  D E  R E G I O

Je eigen vuurtoren met licht maken in Bibliotheek Roden
De Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld of de Chinese Muur. Er is zo veel moois te vinden op de aarde. Daarom gaan we in de bibliotheek van 15 t/m 21 juli op bezoek in andere landen. Tijdens deze periode kan je op dinsdag 16 juli tussen 9.30 en 12.00 uur langskomen in Bibliotheek Roden om je eigen vuurtoren met licht te maken.
Vakantielezen
Deze activiteit is onderdeel van het project ‘Vakantielezen in de bibliotheek’. Tot 25 augustus kunnen kinderen elke week op reis gaan naar een nieuwe bestemming. Kinderen ontvangen bij het inschrijven een eigen paspoort. Hiermee kunnen zij naast het lezen van themaboeken ook deelnemen aan verschillende activiteiten. Bezoek voor meer informatie www.bibliotheekroden.nl/vakantielezen.

Bierdoppen voor Kika
In Norg word al jaren een feest4daagse georganiseerd. Tijdens de feestweek strijden 10 teams om de winst door verschillende spel onderdelen te winnen! De laatste jaren word er steeds een goed doel gekoppeld aan een spel onderdeel. ‘Vorig jaar hebben we massaal mobiele telefoons ingezameld. Ons team had maar liefst 325 telefoons en ging er met de winst van door.’ meldt een van de deelnemers.
Dit jaar gaan we met zijn allen bierdopjes/ kroonkurken inzamelen. Ook dit is uiteindelijk weer voor het goede doel, genaamd Kika. Het goede doel financiert onderzoeken naar kinderkanker om de behandelingen te verbeter. Het zou toch fantastisch zijn als we daar met zijn allen een bijdrage aan kunnen doen. Al heeft u maar 10 dopjes of kroonkurken. Alle kleine beetjes helpen. Hopelijk kunt u ons daar bij helpen, voor info 0630094096.

Mapacafé en Boekstart voorlezen in Bibliotheek Roden
Woensdag 3 juli is er in Bibliotheek Roden het Mapacafé en Boekstart voorlezen voor dreumesen. Deze maand hebben wij gekozen voor het thema: Vakantie.
De meeste ouders en verzorgers vinden het leuk om contact te hebben met andere ouders van jonge kinderen. Dat kan tijdens het Mapa café en BoekStart voorlezen voor dreumesen. Dreumesen van 1 tot en met 3 jaar zijn samen met hun vader, moeder, oppas, gastouder, oma of opa welkom in de Bibliotheek voor een gezellig voorleesavontuur en kennismaken met andere ouders en verzorgers. Koffie, thee en fruit staan klaar en zijn er vragen over het (samen)leven met kinderen, stel die dan gerust. De ochtend begint om 9.30 uur en er wordt voorgelezen door de vaste voorlezer van de bibliotheek om 9.45 uur en om 10.30 uur Deze activiteit is gratis, iedereen is welkom en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Afslanken was nog nooit zo easy en leuk!
“Easyslim.nu gaat veel verder dan afslanken”, aldus Martha Strengholt, eigenaresse van Easyslim.nu. in Roden “We zien veel mensen, die eerder al verschillende afslank-methodes hebben geprobeerd, sceptisch binnenkomen. Zij merken echter al snel dat Easyslim.nu werkt!” Sinds de introductie van Easyslim.nu in 2015 door Karin Hut, zijn er inmiddels meer dan 40 franchisevestigingen in Nederland. Martha vertelt dat ze vanaf 1987 werkzaam is in de zorg en uit interesse in aanraking is gekomen met Easyslim.nu. “Dit afslankconcept heeft mij zo overtuigd dat ik het iedereen gun om lekker in zijn vel te komen. Met passie voor gezondheid en welzijn ben ik met mijn Easyslim.nu studio gestart aan de Handelsweg 12, 9301ZN te Roden”. (meer…)

De Buiten Peuters van Gastouderopvang de Boomhut in Roden
Na een tussenjaar van bijscholing,  rust en ruimte om te onderzoeken waar het hart sneller van gaat kloppen, gaat Gastouderopvang de Boomhut van Miranda Busscher  in september starten met een specifieke peuteropvang genaamd de Buiten Peuters!
Spelenderwijs de wereld ontdekken, dat is wat de Buiten Peuters doen!
Wat deze vorm van peuteropvang zo uniek maakt? We spelen en (be)leven voornamelijk buiten. Gepaste kleding is dan uiteraard wenselijk, want ook als het regent spelen we buiten. We ervaren spelenderwijs wat de natuur, de omgeving en de wisseling van de seizoenen ons te bieden heeft. We ontwikkelen zelfvertrouwen door grenzen op te zoeken, te ervaren en wellicht te verleggen. We zitten met onze handen in de aarde, bouwen met boomstammetjes en leggen figuren met herfstschatten zoals dennenappels, eikels en kastanjes. We onderhouden een mini-moestuin en snoepen daar tijdens het spelen de rijpe besjes van de struik. We plukken onze eigen appels uit de boom voor het fruitmoment en bakken ons eigen brood voor de lunch. We zingen liedjes over de seizoenen en de feesten.
Bij de Buiten Peuters van Gastouderopvang de Boomhut krijgen kinderen het  vertrouwen om het zelf te mogen doen. Ervaren we trots, als het gelukt is. Worden we doorzetters door het opnieuw proberen. En je mag het altijd opnieuw proberen. Leren we van elkaar door te kijken, voor te doen en na te doen. Bij de Buiten Peuters is er ruimte voor eigenheid, creativiteit, de natuur en heel veel genietmomentjes.
Ben je ook opzoek naar zo’n unieke peuterspeelplaats, kom dan vrijblijvend kennismaken met de Buiten Peuters.

Fons van Hamond wint met overmacht het zesde Ot&Sien toernooi
Na zijn overwinningen in 2015 en 2017, won Fons van Hamond deze keer zeer overtuigend de hoofdprijs in het zesde Ot & Sien rapid schaaktoernooi met de maximale score van 7 punten uit 7 partijen. Alle eventuele kanshebbers zoals: Johan Zwanepol, Lieuwe Boskma en Ruurd Kunnen van schaakclub Roden, moesten in deze volgorde het hoofd buigen voor een ontketende van Hamond. In de voorlaatste ronde wist hij ook de verrassend sterk en zeer snel spelende Tijmen Hofstra te verslaan die op dat moment een half punt minder had. Hofstra werd verdiend tweede met 5½ punt uit 7 partijen en Tom Visser derde met een gelijk aantal punten. Verrassend was de vijfde plaats van Theo Wolthekker die met zijn gedurfd spel toch 5 tegenstanders wist te verslaan.
De beste prestatie van de jeugdspelers wed geleverd door Arjan de Vries die voor het eerst aan een toernooi mee deed. Hij wist het zijn geroutineerde tegenstanders knap lastig te maken en eindigde met 4 punten op een zeer verdienstelijke 14e plaats.
De prijs, een prachtige fotocompositie van Ale Bakker ging terecht naar de sterkste speler van de dag, Fons van Hamond. Arend van der Burgh meldde in zijn slotwoordje namens de toernooi organisatie dat het weer een heel geslaagd toernooi was geweest waar een dag gezellig schaken op de eerste plaats stond. Hier waren alle deelnemers het mee eens.

Babygebaren bij het Mapacafé en Boekstart voorlezen in Bibliotheek Roden
Woensdag 5 juni zal het Mapacafé en Boekstart voorlezen in het teken staan van Babygebaren. De eerste woensdag van de maand is er in de Bibliotheek in Roden het Mapacafé en Boekstart voorlezen voor dreumesen.
De meeste ouders en verzorgers vinden het leuk om contact te hebben met andere ouders van jonge kinderen. Dat kan tijdens het Mapacafé en BoekStart voorlezen voor dreumesen. Dreumesen van 1 tot en met 3 jaar zijn samen met hun vader, moeder, oppas, gastouder, oma of opa welkom in de Bibliotheek voor een gezellig voorleesavontuur en kennismaken met andere ouders en verzorgers. Koffie, thee en fruit staan klaar en zijn er vragen over het (samen)leven met kinderen, stel die dan gerust. (meer…)

Cursus Klik & Tik in Bibliotheek Roden

Tijdens de gratis cursus Klik & Tik leer je werken met de computer en het internet. Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Het internet is van alle gemakken voorzien én bereikbaar voor iedereen. Het is daarom handig als je de basis kent. In eigen tempo ga je aan de slag zodat je minder afhankelijk wordt van anderen en begrijpt hoe de computer en het internet werken. De cursus start op vrijdag 3 mei en op dinsdag 7 mei en bestaat uit zes bijeenkomsten per cursist. (meer…)

Gaat u ook een half uurtje bijen tellen?
De eerste Nationale Bijentelling van 2018 krijgt dit jaar een vervolg. Nederland Zoemt, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap roepen het publiek op om in het weekend van 13 en 14 april weer een half uurtje bijen te tellen in achtertuin of park. “Het tellen van bijen is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen”, aldus Dorien Ackerman, namens Nederland Zoemt. (meer…)

Ei eruit, zaad erin!
Op tweede paasdag 22 april is het landelijke zaaidag. De twee belangrijkste dingen om die dag te doen zijn: eieren zoeken en bloemenzaad zaaien!  Daarom nodigen IVN Roden en het comité Heel Noordenveld Zoemt kinderen uit om de bijen een handje te helpen. Op een veld aan de Mensingheweg mogen de kinderen eerst eieren zoeken en vervolgens samen een bloemenweide inzaaien. Kinderen (of hun ouders) kunnen zich opgeven bij IVN Roden, ivn.roden@gmail.com, of Anita van der Noord, anitavandernoord@gmail.com.
De zaaidag is het startsein voor de activiteiten die Heel Noordenveld Zoemt gaat organiseren. Er hebben zich al minstens 15 mensen gemeld die hun tuin of veld willen laten inzaaien voor de bijen en insecten. Het najaar is het beste moment om dat te doen. We zoeken nog naar meer deelnemers die tuinen of velden ter beschikking hebben en die zich willen inzetten voor bij-vriendelijk beheer, het bouwen en plaatsen van bijenhotels et cetera. Wij horen graag van u!

“Maak van je shit een hit” theatervoorstelling Mira van der Lubbe in Groningen
Op zaterdag 11 mei 2019 om 20.00 uur in de Immanuelkerk Groningen vertelt Mira van der Lubbe haar indringende levensverhaal, waarin borstkanker altijd een grote rol speelt.
Een lichte voorstelling over een zwaar onderwerp. “Maak van je shit een hit” is een persoonlijke, muzikale en theatrale show over hoe te leven als je weet dat je belast bent met een erfelijk borstkankergen. Over de gevolgen daarvan en het maken van keuzes. Een krachtig verhaal over een wrange realiteit en hoe je je daar niet door moet laten kisten. Met nieuwe liedteksten van haar vader Huub van der Lubbe en de muziek van Eva van Manen!
‘Taboedoorbrekend’, zoals Mira zelf zegt. Want wie deze voorstelling gezien heeft, weet precies wat borstkanker betekent voor het leven van een vrouw. (meer…)

Jeugd meer betrekken bij democratie
Op donderdag 4 april ondertekenen de gemeenten Tynaarlo, Assen en Noordenveld met ProDemos een overeenkomst in het gemeentehuis van Assen om het spel Democracity aan te schaffen.
ProDemos biedt gemeenten de mogelijkheid om met basisschoolleerlingen uit de hoogste groepen het spel Democracity te spelen. Via dit spel leren de leerlingen hoe onze democratie werkt. ProDemos zorgt voor begeleiding van het spel. Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer etc. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.
Burgemeester Klaas Smid: “ Om flexibel te kunnen inspelen op de behoefte van de scholen om het spel te spelen is afgesproken dat drie gemeenten in Drenthe de beschikking krijgen over 2 spelen. Vrijwilligers uit de gemeenten worden door ProDemos opgeleid om het spel in de gemeente te begeleiden. De overeenkomst geldt voor 2 jaar om te zien hoe dit bevalt. We proberen met dit spel de jeugd meer te betrekken bij de democratie.”

Ontmoeting Kunstencentrum K38
Vrijdag opende wethouder Kirsten Ipema een bijzondere tentoonstelling rond een prangend en verdrietig maatschappelijke thema: dementie. Ook kunstenaar-docent Herman van Hoogdalem wees in zijn openingswoord op het belang van ‘ontmoeting’- ontmoeting met de mens die dementie heeft. Hij vertelde het verhaal van een man die vrijwel niets meer wist … tot iemand hem achter de piano zette en hij begon te spelen … niet zomaar wat, maar de sterren van de hemel! Een opname hiervan met de bijbehorende foto’s  is een van de vele ontroerende kunstuitingen die 15 (oud)studenten van Minerva t/m 2e paasdag laten zien, uitingen gebaseerd op hun ontmoeting met mensen met dementie en met hun familie. Naast deze expositie is er nog veel meer te zien en te beleven, zoals de jeugdexpositie in de bovengalerie van K38, door leerlingen van de Lindenborg:  “Iemand die iets vergeet”.  (meer…)

Erima voetbaldagen bij VAKO in Vries in de meivakantie
Goed nieuws voor alle jonge voetballers van 6 tot en met 12 jaar! In de tweede week van de meivakantie op maandag 29 april, dinsdag 30 april en woensdag 1 mei worden de Erima voetbaldagen georganiseerd bij VAKO in Vries. Spelers van alle voetbalverenigingen zijn van harte welkom! We maken er weer een paar fantastische dagen van en het maakt niet uit op welk niveau je speelt.
Je bent van harte welkom bij VAKO voetbal op het sportpark De Fiellietaz Goethart aan de Sportlaan 2A in Vries. De deelname kost €89 en ook dit jaar ontvang je weer een mooi shirt, short, kousen, een nieuwe bal en bidon in een rugzak (ter waarde van €19,95). De inschrijving start vrijdag 1 februari om 17.00 uur via de website.

Thema Dementie in Bibliotheek Roden
Wethouder Kirsten Ipema opent op woensdag 10 april de eerste Dementie inloopochtend in Bibliotheek Roden. In april staat het thema ‘Ontmoeting met Dementie’ centraal in de gemeente Noordenveld. De bibliotheek wil hier aandacht aanbesteden door samen met de Dementheek uit Leek, Historische vereniging Roon, Welzijn in Noordenveld en de gemeente Noordenveld open inloopochtenden te organiseren. (meer…)

De Colorguard van muziekvereniging Noordenveld op naar de Finals
Vorige week zaterdag hebben onze colorguard groepen meegedaan met de winterguard wedstrijden. Dit maal was de wedstrijd in Leeuwarden. In de cadetsgroep van N-Motion zitten 8 meiden in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. En in de Regional A groep zitten 11 meiden in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. De beide groepen zijn lang bezig geweest met het instuderen van de show’s. En dit heeft er toe geleid dat beide groepen langzaam maar zeker groeien en hogere punten behalen bij de diverse wedstrijden waar zij gedurende het winterseizoen aan meedoen. Volgende week gaan beide groepen naar Eindhoven, waar de finals van het winterguard seizoen gaat plaatsvinden. De bus vertrekt in alle vroegte en ca. 24 uur later zal de bus met de groepen weer thuis te komen. Een inspannend maar ontzettend leuk weekend, de meiden kijken er naar uit. (meer…)

Kunstmomenten Roderwolde
Na Peize en Norg vindt Kunstmomenten 11 en 12 mei plaats in Roderwolde.
Ook de beroepskunstenaars van Verkuno hebben dit weekend hun route uitgezet door geheel Noordenveld.
In Roderwolde is een route uitgezet voor amateur kunstenaar uit Noordenveld.
Hier wordt o.a. geëxposeerd in de Waalborg, de molen, Het Rode Hert, boerderij Datema en theetuin Dessentie.
Het beloofd een bijzonder evenement te worden, de eigenaren van de beschikbare ruimten gaan nog iets extra’s toevoegen .
Inmiddels zijn er reeds een groot aantal kunstenaars aangemeld, t/m 24 mrt kan men zich nog aanmelden.

Provincie en gemeente kopen eerste 200 ‘Made in roden’ zonnepanelen
Donderdag 14 maart 2019 hebben burgemeester Klaas Smid en gedeputeerde Henk Brink symbolisch een opdracht verstrekt aan Elsun voor de levering van 200 zonnepanelen.
De Provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld hebben de allereerste 200 zonnepanelen van Elsun gekocht. Elsun is het tweede bedrijf in Nederland die zonnepalen produceert. De 200 zonnepanelen worden geplaatst op het nieuwe pand van de Health Hub in Roden.
Burgemeester Klaas Smid: ”Elton is al jarenlang een prominente werkgever in Noordenveld. Nu gaat Elton naast zijn core business een nieuwe markt in met Zonnepanelen. Wij willen het nieuwe bedrijf ‘Elsun’ graag helpen om dit project succesvol te laten zijn. Deze opdracht past goed bij onze ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.”
Gedeputeerde Henk Brink: “Mooi dat een gevestigde ondernemer kansen ziet om naast zijn bestaande palet aan bedrijfsactiviteiten zich te verbreden en te richten op duurzaamheid, hij maakt van de energietransitie nieuwe economie. Verder draagt dit uiteraard positief bij aan de werkgelegenheid waar ik tevens erg blij mee ben.”

Welzijn in Noordenveld en Beweegdorp Norg ondertekenen intentieverklaring

Stichting Beweegdorp Norg en Welzijn in Noordenveld (WiN) hebben deze week een intentieverklaring ondertekend om te kijken in hoeverre ze hun activiteiten op het terrein van sport en bewegen verder kunnen aanvullen en versterken. Beide organisaties zullen – binnen ieders expertise – samenwerken, met als doel de vitaliteit, gezondheid, leefstijl, het bewegen en leefbaarheid voor de inwoners van Norg en omgeving te versterken. De intentieverklaring is ondertekend door Elisa Ligt, directeur van WiN en Chris Koeneman, voorzitter van het bestuur van Beweegdorp Norg. In het bijzijn van de buurtwerkers Bos Hulshof en Femma Bezu en sportcoach Afien Baving.

Stichting Welzijn in Noordenveld (WiN) en Stichting Beweegdorp Norg zijn beiden actief op het gebied van (sportief)bewegen, gezondheid en leefbaarheid. Daartoe stimuleren ze het sporten en bewegen van mensen in Norg en de omliggende dorpen Langelo, Veenhuizen, Westervelde, Zuidvelde, Huis ter Heide, Peest, Een en Een-West. Beide organisaties doen dat vanuit hun eigen rol, maar proberen elkaar te vinden om eventuele overlap te voorkomen. Bovendien vinden beide partijen dat samenwerken en goede afstemming zullen leiden tot een betere en effectieven sport- en beweegaanbod. Daartoe dient het opstellen van de intentieverklaring.

Dit is des te meer van belang omdat de projectleider van Beweegdorp Norg sinds 1 januari 2019 voor acht uur in de week ook werkzaamheden vervult als sportcoach voor WiN. Werkzaamheden die aanvullend zijn op de activiteiten bij Beweegdorp Norg. Bij Welzijn in Noordenveld werkt de sportcoach samen met de sociaal-cultureel werkers, maatschappelijk werker en administratief medewerker van focusgroep Norg. Daarnaast neemt de sportcoach deel aan de ontwikkelgroep Leefstijl en vitaliteit van WiN, waar ook de beleidsambtenaar van de gemeente en een afgevaardigde van centrum jeugd en gezin of Noordenveldwerkers aan deel nemen.

Doel is dat door de werkzaamheden van de projectleider voor beide organisaties – zowel WiN als Beweegdorp Norg – op deze wijze tot een optimale afstemming en, daar waar aan de orde, samenwerking komen betreffende (nieuwe) ontwikkelingen, projecten, activiteiten en dergelijke. Dit alles met als doel om overlap te vermijden en te komen tot een leefbaar, gezond en bewegend Norg en omgeving.

Adviesraad Duurzaamheid ontmoet Gemeenteraad en wethouders Noordenveld

Maandagavond 4 maart heeft er een informatieve bijeenkomst plaatsgevonden met de Adviesraad Duurzaamheid en de gemeenteraad en wethouders van de gemeente Noordenveld. In maart 2018 is op verzoek van de gemeenteraad in de gemeente Noordenveld een Adviesraad Duurzaamheid geïnstalleerd als adviesorgaan op het gebied van duurzaamheid voor het college en de gemeenteraad. Na het eerste jaar waarin de adviesraad op stoom is gekomen en op een aantal punten al een advies heeft afgegeven was het nu tijd om een eerste terugkoppeling te geven aan de gemeenteraad en nader kennis te maken. Er liggen de komende jaren veel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid waar de adviesraad een positieve bijdrage aan kan geven.
De avond die was georganiseerd door de adviesraad werd gehouden in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis werd bezocht door een groot aantal raadsleden, 3 wethouders en 9 leden van de adviesraad. Na de opening door Kirsten Ipema gaf Hans Coenen als voorzitter van de adviesraad een presentatie over de werkwijze van de raad. Na deze inleiding werd er op 6 tafels de “We-Energy game” gespeeld. Dit is een door de Hanzehogeschool ontwikkeld bordspel ( http://www.we-energy.eu ) waar door samenwerking een aantal doelstellingen op het gebied van duurzaamheid gehaald moeten worden. Op een plattegrond van eerst Peize en daarna Roden moesten diverse vormen van duurzame energie geplaatst worden met als doel om aan de elektriciteitsvraag van Peize c.q. Roden te voldoen wat op zich maar 20 % van de totale behoefte is. Het doel was om een balans te vinden tussen de productie van stroom maar ook aandacht te hebben voor het draagvlak onder de bevolking en de betaalbaarheid. En dan wordt het opeens duidelijk dat het redelijk eenvoudig is om alle daken vol te leggen met zonnepanelen en daarmee voldoende energie op te wekken maar dat dit niet erg hoog scoort op het gebied van balans in het net omdat de zon niet altijd schijnt. Aan al de tafels ontstonden zoals ook verwacht discussies over de noodzaak en het draagvlak van de verschillende keuzes die in het kader van de energietransitie gemaakt moeten gaan worden.

Al met al een geslaagde avond waarin de Adviesraad en de raad elkaar hebben gevonden en waar ook afspraken zijn gemaakt om gezamenlijk het spoor van de energietransitie op te gaan pakken.

Misschien heeft u recht op Ouderenkorting
Tijdens een gezamenlijke fractievergadering van Partij van de Arbeid en GroenLinks vroeg één van de leden aandacht voor het feit dat lang niet alle ouderen (AOW-gerechtigden) gebruik maken van de zogenoemde Ouderenkorting. Omdat de aangifte belastingen voor 2018 weer voor de deur staat, willen de fracties graag iedereen die daarmee te maken zou kunnen hebben daar attent op maken. (meer…)

Boeing 747 landt op vliegveld Eelde