OMD 2019 – Vier keer jubileum in Peizer horeca

Het komende weekeinde is het Open Monumenten Dag(en). Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn er in de gemeente Noordenveld ook veel activiteiten georganiseerd door het Comité Open Monumenten Dag Noordenveld met PLEKKEN VAN PLEZIER, het thema van deze OMD-dagen. Klik voor programma.
Bij de voorbereiding voor de tentoonstelling in Peize kregen we de vraag hoelang de familie van Reinder Ensing in de Horeca van Peize zit. Deze tentoonstelling in Peize gaat namelijk over Plekken van Plezier en daarin worden de Horeca-panden in het gebied van de voormalige gemeente Peize getoond met zoveel mogelijk kerngegevens over het pand en de bewoners. Ook zijn er advertentie’s uit oude kranten van deze Horeca-panden te zien op deze tentoonstelling, die is volmaakt met foto’s van vele ander Plekken van Plezier in Peize met o.a. vele Peizenaren (m/v), gebeurtenissen, sport en spel en evenementen.


Naar nu blijkt zit de familie van Reinder Ensing Hmsz. al vijf generatie’s met drie keer een Reinder bij de dorpskerk van Peize. In 1869 start Reinder Ensing in het pand Kerkstraat 4 (ten zuiden, naast van de kerk). Ook zijn zoon Jan en kleinzoon Reinder stonden aan de tap van dit café. Op deze plaats zaten ze 80 jaar en het bedrijf verhuisde toen naar Hoofdstaat 52 (ten westen, naast de kerk). Deze verhuizing was in 1949 en met Reinder Ensing en Annelies van Zonneveld als de huidige uitbaters, is het café hier dit jaar dus precies 70 jaar gevestigd en daarmee het Eerste jubileum een feit namelijk 150 jaar Café Ensing in Peize.


Zijn er nog andere jubilea denk je dan en het bleek. Het pand Hoofdstraat 12 is gebouwd als logement voor Roelof Lamberts in 1844 en dat is 175 jaar geleden en daarmee het Tweede jubileum. In dit Horecapand met bekende eigenaren als Datema en Nieboer is al nu vele jaren de familie Boonstra gevestigd. Met Karst en Yvonne Boonstra in het café – restaurant is dit de tweede generatie op deze plek, dat ook weer een ‘logement’ gaat worden in de derde generatie.


Het Derde jubileum dat naar voren kwam is het Horeca pand van Kok op De Pol 1. Nadat Gus Kok sr. hier enkele jaren een winkel met vis en groente had, begon hij in 1959 met patat en vis. Aardappels schillen en snijden tot zelfgemaakte patat en ook vis was er toen nog te koop. Gus Kok jr. bouwde het bedrijf  enkele malen uit, tot zo als het nu is. De Cafetaria met café wordt nu gerund door Geert en Reina Pakes en hier wordt dus 60 jaar patat gebakken.


Het Vierde jubileum is met 30 jaar het jongste in dit rijtje. In 1989 werd namelijk het eerste Peizer Hopbelbiertje getapt in de pas geopende Herberg Brouwerij de Peizer Hopbel aan de Hoofdstraat 3 in Peize. De brouwerij van Peizer Hopbelbier is gestopt, maar de herberg en het restaurant bleven bestaan. Restaurant De Peizer Hopbel wordt thans geëxploiteerd door Sandra Jansen-Boonstra, Ate van der Veen en Frits Franke.

De tentoonstelling “Plekken van Plezier” van de Historische Vereniging Pezie-Peize is tijdens de Open Monumenten Dag(en) te zien op zaterdag 14 en zondag 15 september van 11.00 tot 16.00 uur in Café Ensing “Brinkzicht”  Hoofdstraat 52 te Peize en ’s Middags zijn er hier ook Plekken van Plezier met optredens en een muzikale omlijsting.

Tekst en foto’s; Jacob Bezema jzn. Historische Vereniging Pezie-Peize; lid Comité Open Monumenten Dag Noordenveld.