Jeichien Helder-Boerma benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Woensdagochtend heeft burgemeester Klaas Smid van Noordenveld Jeichien Helder-Boerma (77) de versierselen behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau in de Winsinghof in Roden opgespeld. De bijna 30 jaar in Peize woonachtige Jeichien kreeg de onderscheiding voor het vele vrijwilligers werk dat ze heeft gedaan en nog steeds doet. Jechien vult na 42 werkzame jaren (ze was hbo-docent) haar pensionering in met vrijwilligerswerk; ‘om iets voor de maatschappij te betekenen’. Op de opsomming van vrijwillige activiteiten staan; vrijwilliger Culturele Kring Peize, activiteitencommissie van de Nivon, ‘Huus van de Taol’, dagopvang ‘De Stiel’ en stichting steun onderhoud dorpskerk Peize. Hoewel onder de indruk van de onderscheiding wenste Jeichien duidelijk te stellen dat zij dan wel de onderscheiding mocht ontvangen maar dat ze deze nadrukkelijk met al haar medevrijwilligers wenste te delen. ‘Als er geen vrijwilligers zouden zijn, en dan denk ik vooral aan al die mantelzorgers, dan zou de maatschappij stilstaan, misschien wel onmogelijk zijn’, aldus Jeichien.

Mevrouw Jeichien Helder-Boerma (77)
1989-heden, vrijwilliger Culturele Kring Peize:
Vanaf 1989 tot heden is mevrouw Helder vrijwilliger bij de ‘Culturele Stichting Drentse Activiteiten Peize’, thans de ‘Culturele kring Peize’. Zij werkt samen met de stichting Welzijn in Noordenveld (stichting WiN), verzorgt optredens voor peuters en basisschoolleerlingen en organiseert voorleesochtenden in het Drents organiseert voor de basisscholen.
1998-2004, voorzitter en lid van de activiteitencommissie van de Nivon:
Mevrouw Helder was van 1998 tot 2004 voorzitter van de Nivon-afdeling Roden-Leek-Peize en lid van de activiteitencommissie en organiseerde tal van activiteiten en cursussen op het gebied van cultuur en natuur.
2004-heden, vrijwilliger ‘Huus van de Taol’:
Mevrouw Helder is een zogenaamde ‘keurnoot’. Een keurnoot helpt mee de streektaal uit te dragen. Zij helpt mee met algemene werkzaamheden voor de vereniging en organiseert en coördineert daarnaast het voorlezen in het Drents op de basisscholen. .
2006-2014, vrijwilliger dagopvang ‘De Stiel’:
Dagopvang ‘De Stiel’ is voor ouderen die zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan contacten, of geen zinvolle dagbesteding meer kunnen realiseren in hun thuissituatie.
2008-heden, vrijwilliger stichting steun onderhoud dorpskerk Peize (SSODP):
Mevrouw Helder is bestuurslid van de SSODP. De stichting heeft als doel het vergaren van donaties voor het onderhoud van de buitenkant van de kerk en het omliggende kerkhof.