Rembrandt en de Staalmeesters Concert

18 april om 20:15 Kerk van Peize

Een ongrijpbare persoonlijkheid in de klassieke muziek en een recalcitrante in de geimproviseerde jazz: Rembrandt staat bekend als zeer kundige musicus (pianist, componist) met een indrukwekkende staat van dienst. Hij leerde zijn vader’s muziekwinkel al jong veel verschillende instrumenten bespelen, studeerde later aan het Koninklijk Conservatorium en in New York. Naast het spelen als uitvoerend concert pianist werpt hij zich op het componeren. Op uitnodiging van festivals is Rembrandt begonnen samen te werken met zowel klassieke top musici als de smaakmakende stemmen uit de wereldmuziek.

Rembrandt’s composities worden gespeeld door de actuele voorhoede van de muziekscene, waaronder Liza Ferschtman, Cello 8ctet, Amsterdam Sinfonietta en Hugo Ticciati, voor wie hij persoonlijke stukken -helemaal op maat- componeert.

In Peize presenteert hij vier musici uit de voorhoede van de klassieke muziek.Rembrandt gaat als muzikale illusionist te werk door de samenspelende musici centraal te stellen. Je zou het bijna vergeten, maar stel dat je in een tele-tijd machine zou kunnen reizen naar een concert van Beethoven of Mozart, dan zou opvallen dat Wolfgang en Ludwig vooral éigen werk speelden. Net als Mozart en Beethoven in hun tijd is een concert van de Staalmeesters een klankbeleving van een op maat gesneden repertoire dat je van geen andere groep zult horen, net zoals toen eigenlijk.

Met muzikale vrienden, Britse topbassist Dominic Seldis, Fuse violiste Emma van der Schalie en de Vlaamse reus Benjamin Glorieux op cello, klinkt van Frerichs’ eigen hand nieuwe stukken gecomponeerd voor specifiek déze musici. Ook hoor je Bach, 19e eeuws romantische repertoire en modernen als Olivier Messiaen.
Kom luisteren hoe bij de Staalmeesters grenzen vervagen, tussen klassiek en nú, oude en nieuwe muziek. Niet voor niets schreef Trouw over pianist Rembrandt Frerichs:
‘hij maakt toekomstmuziek waarbij grenzen uit het oor verdwijnen’-

.Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met het Concertgebouw, waar Rembrandt in 2017 een carte blanche kreeg voor de Tracks serie.
.De NTR heeft later dat jaar de Staalmeesters ingezet op de landelijke TV avond omtrent Mondriaan.

Rembrandt Frerichs (NL)| composer, piano
Emma van der Schalie (NL) | violin
Benjamin Glorieux (BEL)| cello
Dominic Seldis (UK)| acoustic bass

Meer informatie