Voltreffer

Nee, het is niet de bedoeling van het eiergooien dat ze kapot gaan, want dan ben je af. Maar voor het plaatje en het publiek is het wel leuk dat het zo gebeurt natuurlijk. Zondagmiddag in een lente zonnetje gezeten zagen de toeschouwers naar mate de afstand van gooien groter werd meer en meer eierstruif bij de deelnemers door de vingers glijden. Zeventien duo’s deden dit Pasen mee aan het kampioenschap Eiergooien van Altena, met als winnaars Hendrik en Evert.

Paaseieren zoeken met de Buurthoppers

Paasochtend hebben de kinderen van buurtvereniging de Buurthoppers paaseieren gezocht in het bosplan. De paashaas was alle eieren verloren. Alle eieren werden samen met de paashaas weer opgezocht. (foto ingezonden)

Neutie Schait’n bij 30-jarige ‘De Polmer Noabers’

Op de Streek zijn Paaszondag leden van buurtvereniging ‘De Polmer Noabers’ gezellig met elkaar aan het ‘Neutie Schait’n’ geweest. In een schuur van een van de leden werd op twee banen om gigantische geldprijzen, maar vooral de spreekwoordelijk eer gegooid. ‘De Polmer Noabers’ bestaat dit jaar dertig jaar, het leek ons wel even leuk om hier aandacht aan te besteden’, aldus een van de bestuursleden. De buurtvereniging heeft, als je alle kinderen meerekent, ruim 150 leden. Mensen die in de ‘schoolkring van de voormalige Polschool’ wonen kunnen lid worden van de vereniging. ‘Gelukkig zien we dat steeds meer mensen het leuk vinden om af en toe iets met de buurt te doen. We organiseren dan ook uitstapjes, of wandel- of fietstochten, we doen mee aan de VVP-klootschietcompetitie, we organiseren een barbecue en gelukkig weet Sinterklaas weet de buurt ook weer te vinden’. Meer info over ‘De Polmer Noabers’ vindt u hier.

Eieren zoeken in het bos bij Altena

Tja, dat heb je met die oplopende temperaturen in het bos bij de Kleiweg hebben zaterdagavond twee Paashazen lopen donderjagen. Hierbij hebben ze de eieren die in hun mandje zaten verloren. Dankzij de hulp van Belangenvereniging Altena was zondagmorgen de jeugd tot 12 jaar van Altena opgetrommeld om te komen helpen zoeken. In het al weer fraai lentegroen worden de bos gingen de kinderen fanatiek aan het zoeken. In drie leeftijdsgebonden zoekgebieden werden gelukkig alle eieren weer terug gevonden, dus kan zondagmiddag het ‘eiergooien’ doorgaan. De kinderen kregen van de Belangenvereniging allemaal een lekker chocolade paashaas voor hun inspanningen.

Turners van springroepen actief in Peize

In de Peizer sporthal worden zaterdag door DSTV het individueel springen toernooi georganiseerd. Zo’n 100 deelnemers van zes vereniging uit Drenthe en Friesland laten hun kwaliteiten op drie verschillende onderdelen zien. Op de zes banen wordt gesprongen op de Airtrack, mini-trampoline en minitrampoline met springtoestel. Onder toeziend oog van het publiek en juryleden maken de deelnem(st)ers op ieder onderdeel 2 sprongen. Tot 16.15 kunt eventueel de kwaliteiten van onder meer de DSTV leden bewonderen.

Aanpakken in de paasvakantie

Er stond voor de jongens van Peize JO15-1 geen wedstrijd op het programma aan het begin van de paasvakantie. Desondanks begon de vakantie niet met lekker lang uitslapen. De jongens gingen met elkaar naar kickboksschool Muay Thai Roden om met elkaar aan teambuilding te doen. Onder leiding van Harry Otter werd er stevig gewerkt door de mannen. Naast natuurlijk het uithoudingsvermogen, werd ook (onbewust) aan de motorische verbreding, discipline, coördinatie, weerbaarheid en duelkracht gewerkt. Met de mede deze ochtend aangereikte vaardigheden hoopt de ploeg in het restant van de competitie nog de nodige wedstrijdpunten te pakken.

Als je niet beweegt sta je stil…
Dus ook in de zomermaanden wordt er enthousiast getraind bij Kinesis Fysiotherapie Peize. We bieden zelfs wat extra trainingen aan vanaf mei: Bootcamp op de Vrijdagochtend (08.30-09.30 tot de zomervakantie) en Zwem je Fit in Zomerbad Peize (dinsdagavond 20.15-21.00uur). Ons gehele programma, waaronder de Mama Fit, Bootcamp, Fysio Fit en Wandel je Fit vind je op onze website.
Onze trainingen zijn voor iedereen toegankelijk. Bewegingsklachten? Overleg dan met onze fysiotherapeuten welke training je zou kunnen doen. Bel, mail of kom langs, we zitten midden in het dorp en helpen je graag!

Knuffel gevonden
Bij ons voor het huis in de Kerkstraat is deze knuffel gevonden. Hij heeft al een weekje gelogeerd bij ons op de heg, maar z’n baasje heeft hem nog niet gevonden. laat dorpsgenote weten. Eigenaar, of ouders, kunnen via 06-46176758 contact opnemen.

Sleutelbos verloren
In de omgeving van Kortland is dorpsgenoot een sleutelbos verloren (met een aantal sleutels en een zwart plastic labeltje er aan). Gevonden? Graag mailtje naar eigenaar.

Kinderslofje gevonden
‘Dit kinderslofje hebben wij donderdag gevonden aan de Woert bij de markt’, laat dorpsgenoot weten. Update, eigenaar heeft slofje opgehaald bij vinder.

De Hartstichting bedankt collectanten en inwoners van Peize

De collecte van 8 tot en met 13 april in Peize heeft dit jaar 2.283,35 euro opgebracht. De Hartstichting bedankt haar vrijwilligers, collectanten en gevers van harte voor hun steun aan de Hartstichting!
Afgelopen maandag bij het inleveren van de collectebussen werden Ineke Veldman en Geesje Kuiper verrast met een bos bloemen en een oorkonde voor 40 jaar collecteren voor de Hartstichting en Coby Meinema voor 30 jaar.

Speuren met ‘t Spectrum naar eieren en vossen

En ja hoor de donderdag voor Goede Vrijdag bevinden zich her en der in Peize weer allemaal bijzonder types. Zo lijkt het dat er bij deer bij de Es Borg aan de Esweg een groepje rappers staan. Eentje licht zelfs, zo lijkt het, z’n roes uit te slapen. Kinderen van ‘t Spectrum die langs lopen spreken ‘de boys’ gewoon aan. De stoere jongens blijken vossen van de jaarlijkse vossenjacht van ‘t Spectrum. De slaapkop weet de spelregels dus die moet eerst gewekt worden, het blijkt dat de kinderen blikken om moeten gooien om een letter te krijgen. Appeltje eitje natuurlijk en door naar de volgende vos.

Het speuren met de Paasdagen krijgen de kinderen van ‘t Spectrum trouwens met de paplepel ingegeven, want in het Bosplan moesten de kids van groep 1 en 2 de Paashaas meehelpen. Bij een wandeling door het Bosplan was de Paashaas te enthousiast aan het huppen geweest waardoor alle eieren uit de mand waren gevallen. Gelukkig wisten de kinderen alle eieren terug te vinden en kregen ze als beloning een lekker chocolade paaseitje van de Paashaas.

Word vriend van DSTV
DSTV is een actie gestart om zoveel mogelijk vrienden te vinden die DSTV willen ondersteunen. Inmiddels hebben de eerste vrienden zich aangemeld. Voor een bijdrage van € 50,– ontvang je een vermelding op het ‘Vrienden van DSTV’-bord in de sporthal en op onze site (indien gewenst). Bedrijven krijgen voor een bijdrage van € 100,– dezelfde vermelding. Daarnaast worden vrienden eens per jaar uitgenodigd om mee te doen aan een sport- en spelavond (bedrijven 2 vrienden). Tijdens deze avond kan men (opnieuw) kennismaken met DSTV en zelf actief bezig zijn!
Natuurlijk krijgen vrienden bij de bijna jaarlijkse uitvoering van DSTV een VIP-plaats (bedrijven 2 VIP-plaatsen). Bovendien wordt onder de vrienden jaarlijks een dinerbon van € 50,- verloot, mits het aantal vrienden dat toelaat: DSTV streeft naar minimaal 50 vrienden per jaar. Meer informatie op dstv-peize.nl

Gevonden sleutel
Dorpsgenoten hebben woensdag een zwarte sleutel (vermoedelijk fietssleutel) gevonden in de Vennen, terug te vragen via 0614367639.

Uitnodiging Giga Feest PiB
Op woensdag 8 mei organiseert het team van Peize in Beweging (PiB) van 14.00- 16.00uur een Giga Feest. Het zal een feest worden met springkussens, stormbanen en een buikschuifbaan. De kinderen kunnen direct uit school naar het voetbalveld van de v.v. Peize komen. Tijdens het feest kunnen de kinderen genieten van een door hun zelfgemaakte fruitspies en een lekker glas drinken.
Het feest is voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. Peize in Beweging zorgt voor voldoende begeleiding bij de springkussens. Er kan gebruik gemaakt worden van de kleedkamers en sanitaire voorzieningen van de v.v. Peize, kantine is gesloten. Voor kinderen die over de buikschuifbaan willen is het verstandig om droge kleren mee te nemen, dan hoef je niet in je natte plunje naar huis.
Vanaf 15.45 kunnen ouders de kinderen weer ophalen, u mag ook blijven of eerder komen kijken. Geef u kind nu alvast op via de e-mail.

Paasvuren in Noordenveld gaan niet door wegens droogte
Risico op natuurbrand te groot
De paasvuren in de gemeente Noordenveld worden afgelast. Dat heeft de gemeente na overleg met de brandweer besloten. Het risico op een natuurbrand is te groot, vanwege de aanhoudende droogte. Door de weersomstandigheden droogt de natuur nu zeer snel uit. Er staat een oostelijke wind, die gepaard gaat met een lage luchtvochtigheid. Bovendien wordt tot en met het Paasweekend geen regen meer verwacht. Daarbij komt dat de natuur nog altijd niet hersteld is van de uitzonderlijke droogte van vorig jaar. (meer…)

Training VOR vrijwilligers
Chauffeurs en vrijwilligers van de Vervoer Ouderen RegioNoordenveld (VOR) volgden dinsdagmiddag een training in het Dorpshuis Peize. In de training stond het omgaan met passagiers die dementerend zijn centraal.

Verkuno Open Atelier Route Noordenveld
In de Paardestal, Hooghaar 1, vindt zaterdag 11 mei om 10.30 uur de feestelijke opening van Verkuno Open Atelier Route Noordenveld plaats. De opening wordt verricht door Lukas Koops, Drents schrijver, en muzikaal omlijst  het koor Constantes van Faraday. Tijdens de Open Atelier Route Noordenveld, op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019, 11 tot 17.00 uur, openen een groot aantal Verkuno-leden hun atelier. In Peize, Nietap, Roden, Een en Norg is een grote diversiteit aan technieken te bewonderen; schilders, een etser, een houtdrukker, een glaskunstenaar, een keramist, en kunstenaars die objecten en installaties maken met vilt, papier/karton reliëfs, acrylaat, en mixed media. De routeboekjes liggen bij de VVV’s en bibliotheken en musea en in alle ateliers. Op de website van Verkuno onder Open Atelierroute Noordenveld vindt u ook het boekje met de adressen en gegevens van de deelnemers.

Halve rijbaanafzetting Groningerweg (N372) voor werkzaamheden fietstunnel Peizerwold
Sinds maart 2019 vinden er in opdracht van provincie Drenthe werkzaamheden plaats voor de aanleg van de fietstunnel Peizerwold. Hiervoor worden momenteel kabels en leidingen verlegd in de bermen langs de Groningerweg (N372). Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, zet de aannemer een halve rijbaan af, over een lengte van circa 50 meter, op dinsdag 16 en woensdag 17 april en van dinsdag 23 tot en met vrijdag 26 april. De rijbaan wordt afgezet tussen 9.00 en 16.00 uur.
Dit levert verkeershinder op voor het gemotoriseerd verkeer, ter hoogte van de Brunlaan, met korte wachttijden. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst en verkeersregelaars zijn aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. Het (brom)fietsverkeer ondervindt geen hinder van de afzetting.
Aanleg fietstunnel
Het verleggen van de kabels en leidingen is naar verwachting medio mei afgerond. Daarna starten de grondwerkzaamheden voor de aanleg van de fietstunnel en worden de betonelementen geplaatst. Voor het uitgraven van de tunnel en plaatsen van de betonelementen wordt de Groningerweg, naar verwachting eind mei, ter hoogte van de Brunlaan een weekend afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit is echter afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden en de weersomstandigheden. De weekendafsluiting wordt tijdig aangeven met borden.

Intieme gelukzaligheid in de Kerk van Peize
Zondag was het laatste concert in de serie ‘Kamermuziek in Peize’ in de kerk van Peize georganiseerd door Stichting Mariahoeve. In een nagenoeg uitverkochte kerk speelde niemand minder dan blokfluitist Erik Bosgraaf  samen met Alessandro Pianu (klavecimbel), Robert Smith en Lucile Boulanger (beiden verschillende gamba’s). Muziek van G.Ph Telemann (1681-1767), componist uit de Barokperiode met ongelooflijk veel composities op zijn naam.
Het concert opende met een Ouverture  voor chalumeau, discant gamba en b.c. Een prachtige klankcombinatie van dit instrument (eigenlijk een blokfluit met klarinetmondstuk: voorloper van de klarinet) en de kleine gamba. De triosonates die daarop volgden werden allemaal op verschillende blokfluiten gespeeld in combinatie met  verschillende gamba’s hetgeen wonderschone intieme samenklanken opleverde. Met name de langzame delen gaven een soort gelukzaligheidsgevoel waar geen woorden voor zijn te vinden. Dat kan muziek teweeg brengen. Tijdens de ‘nazit’ in de kerk werd dat door menigeen zo weergegeven. Lucile Boulanger kwam speciaal voor dit concert uit Parijs naar Peize!

Opnieuw gym- turnmeiden van DSTV op het podium

De recreatieve gymnastiekwedstrijden zitten er weer op voor dit seizoen. Afgelopen zaterdag waren in Roden de laatste wedstrijden van drie recreatieve gymwedstrijden. De sprong, rek, mat en balk oefeningen werden zo goed gedaan dat Sandra Hagenouw voor de derde keer het podium op en behaalde hiermee de overall beker. Eline Douwes kreeg een medaille voor de vierde plaats. Britt van Biessum was gelukkig goed hersteld van haar blessure en behaalde bij Turnen 7 jaar de bronzen medaille. Alle deelnemers ontvingen na afloop een diploma met vermelding van de behaalde cijfers en een erelint. De meiden hebben allemaal hun best gedaan en de trainsters zijn erg trots op hun.

Gelijk spel
De voetballers van Peize hebben zondag in Peize met 1 – 1 gelijk gespeeld tegen Helpman.

Peize loopt Palmpaas

Zondag hebben de kinderen uit Peize weer meegelopen in de door Volksvermaken Peize georganiseerde Palmpaasoptocht. Voorafgaand aan de optocht werd de kinderen in de kerk door Alette het verhaal van Palmpasen – over delen- verteld. Tegen half twaalf begon muziekvereniging Noordenveld te spelen waarna de Color Guards de optocht begonnen. Met hun fraai versierde Palmpaasstokken sloten de kinderen vervolgens aan om aan de ongeveer 30 minuten durende wandeling door het centrum van Peize te beginnen.