Sinterklaas komt naar Peize
Sinterklaas zal zaterdag 24 november rond 15:00 uur Peize binnenkomen op de hoek Hoofdstraat/Roderweg (bij Boonstra en de Peizer Hopbel). Ook dit jaar zal de intocht van Sinterklaas weer een feestje worden! Vanaf de Hoofdstraat/Roderweg gaat de stoet naar de sporthal waar Sinterklaas welkom wordt geheten door de burgemeester. Vervolgens is het tijd voor spelletjes, foto’s met Sint en Pieten en andere leuke bezigheden. Om 17:00uur wordt Sinterklaas weer uitgezwaaid.

B&W bezoeken winnaar ereprijs (van de Ondernemersprijs) Op=Op Voordeelshop

‘Indrukwekkend hoor, als je er zo in een half uur doorheen loopt krijg je pas gevoel bij 18.000 vierkante meter magazijnruimte!’ Met die woorden besluit burgemeester Klaas Smid zijn dankjewel aan de directieleden Micha Koster en Vincent Alkema na het bezoek van B&W aan Op=Op Voordeelshop. Samen met de wethouders Wekema (sociale) en Kosters (economische zaken) was Smid woensdagmiddag op bedrijfsbezoek bij Op=Op.
Met ruim 80 medewerkers in het distributiecentrum/kantoor op bedrijventerrein De Westerd en zo’n 1100 in totaal is Op=Op Voordeelshop een grote werkgever in Noordenveld. Na een hartelijk ontvangst zagen de gasten op de werkvloer wat hun daarvoor in de bedrijfspresentatie was verteld. Terwijl de heftrucks en pick-up karretjes om hun heen zoefden werden de drie kernactiviteiten; groothandel naar 150 fysieke winkels, cadeaus en webshop, belicht.
In de presentatie was ook nadrukkelijk aandacht voor de sociale rol die het bedrijf speelt en waarom men mede de ereprijs toegekend heeft gekregen. Naast (stage)plaatsen voor studenten van RUG en Hanze hogeschool en Esborg werken ze ook nauw samen met de ISD, UWV en gemeente om mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. Met voor sommigen dankzij de hulp van een ‘jobcoach’ lukt het om mensen (weer) structuur en perspectief op de arbeidsmarkt, bij Op=Op of daarbuiten, te geven.

Muziek en dementie door Willeke Borst
win logoOp donderdag 6 december is er het Alzheimercafé – Trefpunt voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met dementie. Gastspreker deze avond is Willeke Borst. Zij is de persoon achter de muziekpraktijk VIVAM in Leek en komt vertellen over haar werk en haar ervaring met muziek binnen Interzorg. Daarnaast heeft ze zeer bruikbare tips over de toepassing van de muziek bij de verzorging van mensen met dementie, zowel thuis als in een verpleeginstelling. Willeke neemt deze avond onder anderen haar gitaar mee en zal tussendoor iets laten horen van haar muziekkeuze en u uitnodigen af en toe lekker mee te doen. (meer…)

Verzoek aanpassing bestemmingsplan gehonoreerd
In 2014 is een verzoek gedaan om de aanduiding ‘karakteristiek’, die in het bestemmingsplan Buitengebied op het perceel Verkavelingsweg 3 staat, te verwijderen. Nu laten B&W weten dat deze aanduiding zal worden verwijderd, mits de gemeenteraad hiermee instemt, bij de eerstvolgende actualisering van het bestemmingsplan Buitengebied. Het college is het met verzoeker eens dat het boerderijtje niet representatief is voor een bepaald type, bouwstijl of een bijzondere voormalige functie. Ondanks het veel geld kostend onderhoud van de eigenaar bevindt het boerderijtje, met zeer weinig woonruimte, zich bouwkundig in een slechte staat. Om de woning aan hedendaagse normen te laten voldoen zou deze moeten worden herbouwd wat economisch gezien een totaal onverantwoorde en ondenkbare oplossing is.

Onlinepetities voor een rookvrije Peizer campus
Bezoekers van de voetbalvereniging Peize website wordt gevraagd om een onlinepetitie te teken voor een rookvrij sportpark. Het is de volgende stap op weg naar een rookvrije generatie, te beginnen op het sportpark volgens de inzender. Wie naar de onlinepetitie doorklikt komt op de website rookvrij.nl. Op de homepagina kunt u zoeken naar petities voor rookvrije plekken in uw omgeving. Voor Peize zijn die er naast het sportpark ook voor de tennisvereniging, de sporthal, de schoolpleinen van de Eskampen en ‘t Spectrum.

Politie scant kentekens op provinciale wegen

Op onder meer de N386 en N372 zijn door de politie camera’s geplaatst om kentekens van auto’s te scannen. Bij Peize zijn boven de fietstunnel langs de N386 en op de N372 bij de verkeerslichten bij de N386 zogenoemde ANPR-camera’s geplaatst. Genoemde camera’s scannen de kentekens van passerende auto’s. Mochten deze kentekens geregistreerd zijn in de politiesystemen, dan gaat er op de meldkamer van politie een alarmsignaal. De registratie kan te maken hebben met dat een auto als gestolen opgegeven is of dat de eigenaar gezocht wordt. De ANPR-camera’s worden niet gebruikt om snelheidsovertredingen te registreren. De vastgelegde kentekens worden vier week bewaard waardoor de politie eventuele vluchtroutes na een misdaad kan vaststellen.

Textielinzameling in Peize
Donderdag 22 november wordt in Peize huis-aan-huis textiel ingezameld door ReShare (Leger des Heils). Voorafgaand aan de textielinzameling krijgt u een kledingzak waar u uw overtollig textiel, kleding en schoenen in kunt doen. De kledingzak kunt u op de aangegeven dag aan de straat te zetten. Als u uw gebruikte textiel, kleding en schoenen aan ReShare geeft, draagt u bij aan een schoner milieu. Dit materiaal wordt opnieuw gebruikt, zo zorgt u voor minder afval. Dat werkt kostenbesparend en u steunt een goed doel.

Wijkschouw Peize zuid
Donderdagmiddag 22 november voert de vereniging Dorpsbelangen weer een wijkschouw uit. Een controle van de wegen het groen en alles wat nog meer in aanmerking komt. Nu is Peize zuid aan de beurt. Dit omvat het gebied; Achteromweg, Breeveen, Oostinglaan (tot Bunnerveenseweg), Hogeweg, Zuurseweg vanaf Kerkstraat richting De Pol, De Horst, De Pol, Vriezerweg, De Streek, Norlingerweg, Lageweg, Kortland, Zuurtsche Kampen, Zetveld. Het vertrek vanaf het Dorpshuis op de fiets is om 15 uur. Belangstellende bewoners kunnen hieraan deelnemen, ook kun je meldingen aangeven  via de e-mail.

ChristenUnie Noordenveld mini-symposium Een tegen Eenzaamheid
ChristenUnie Noordenveld heeft het initiatief genomen voor een symposium, op maandag 10 december vanaf 19.00uur in café Boonstra, waarin kennis delen, ontmoeting en dialoog centraal zullen staan. CU wil graag inspireren en verbinding creëren tussen organisaties, verenigingen en particuliere initiatieven die de trend van eenzaamheid willen doorbreken. Zo kan men van elkaar leren en elkaar versterken in ‘Een tegen Eenzaamheid’.
De spreker deze avond is Willie Oldengarm, deskundige op het gebied van eenzaamheidsbestrijding. Na de interactieve lezing worden tijdens rondetafelgesprekken, geleid door van Welzijn in Noordenveld en Humanitas, gedachten met elkaar gewisseld over ‘Een tegen Eenzaamheid’. Als u de avond wil bij wonen kunt u zich via de e-mail opgeven, voor 6 december, graag aantal personen, organisatie en namen vermelden.

Netwerkbijeenkomst in teken Sociale Media
win logoDe Noordenveldse Uitdaging en het Steunpunt Vrijwilligerswerk Noordenveld organiseren deze netwerkbijeenkomst. De bijeenkomst is bedoeld voor maatschappelijke organisaties, verenigingen, stichtingen en plaatselijke bedrijven om elkaar in informele sfeer te ontmoeten, kennis en kunde uit te wisselen en elkaar te vinden in de vorm van hulp, ondersteuning, expertise en advies. (meer…)

Bloembollen voor nieuwe bibliotheekleden
bibliotheek logoOnder het motto ‘900.000 verhalen in je achtertuin’ organiseren de Drentse bibliotheken een ledenwerfactie. Met de actie willen de bibliotheken zowel nieuwe leden werven als het publiek laten weten dat ze over een geweldige schat aan verhalen beschikken. (meer…)

Spreek mee over de toekomst van Peize!
dorpsbelangen peizeVereniging Dorpsbelangen Peize heeft het initiatief genomen om een dorpsplan op te stellen. In de voorbereiding op het dorpsplan gaat, in samenwerking met studenten van de Van Hall Larenstein Hogeschool uit Leeuwarden, een belevingsonderzoek uitgevoerd worden. Daarvoor zoeken ze 32 inwoners die mee willen doen aan een interview, waarin ze door twee studenten gevraagd worden naar hun mening op verschillende thema’s. Iedereen kan zich tot 17 november aanmelden via de e-mail of bij Ton van der Meijs 06-22517103 met naam, adres en telefoonnummer.
Voor de uitgebreide brief met uitleg (meer…)

Blokfluitmuziek aan de Lageweg

Vrijdagavond lieten de blokfluit spelende middelbare scholieren van zich horen, zaterdagmiddag deden basisschool leerlingen dit in Studio Bon Ton. Iedereen speelde zowel individueel als in de groep: uit het hoofd of van blad. Zoals juf Ton zegt: ‘samenspelen is leren luisteren naar elkaar’ en dat ging heel goed! ‘De kick die het geeft als dat goed lukt en mooi klinkt is waarom samen muziek maken zo leuk is!’ Leerlingen Mare en Menno gaan volgende week meedoen aan het Haydn Muziek Festival in Groningen, ze lieten alvast horen wat ze daar ook gaan spelen. ‘Als je fantastisch blokfluitspel wil horen, moet je 25 november om 16.00 uur in de kerk van Peize zijn waar de beste Nederlandse blokfluitist, Erik Bosgraaf, komt spelen!’, laat Ton Le Coultre nog weten.

Nieuwe shirts heren 2 volleybalvereniging Peize

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Olympia 3 kreeg het tweede heren volleybalteam nieuwe shirts uitgereikt. De nieuwe shirts hadden geen invloed op hun al anderhalf jaar durende zegereeks want ook in de nieuwe shirts werd gewonnen 4 – 0.
Winst volleyballers
In de thuiswedstrijd tegen Sudosa 3 hebben de Peizer volleyballers met 3 – 1 gewonnen.
Volleybalsters verliezen
De volleybaldames wisten tegen de nummer 2, Olympia 3, na 2 – 2 de 5e set niet te winnen, 2 – 3 nederlaag.
Nederlaag basketballers
De uitwedstrijd in Groningen tegen Celeritas-Donar 3 is door Jumping Five met 74 – 67 verloren.

Ja-teams promoten in Altena glasvezelaansluitingen

‘We hebben toch twee gezinnen enthousiast weten te maken voor een glasvezelaansluiting!’, laten de Ja-team mannen op de Altenaweg weten. Zaterdagochtend trekken meerdere ‘Zeg Ja tegen Glasvezel teams’ door Altena om bewoners enthousiast te maken om over te stappen op glasvezel. In Altena en omgeving lukt het alleen om glasvezel te krijgen als er voldoende huishoudens meedoen in de coöperatie van Glasvezel Noord. ‘Tot 2019 is er van de provincie nog subsidie te krijgen voor de aanleg dus moeten we nu voldoende huishoudens meekrijgen’, is tijdens de inloopbijeenkomst in het dorpshuis te horen. In het dorpshuis wordt deze zaterdag meer informatie verstrekt door bij de aanleg betrokken partijen zoals providers. Hier wordt ook duidelijk dat ruim 70% van de buitengebied bewoners graag glasvezel wil echter dat in het dorp zelf de behoefte minimaal is.

Culturele Kring Peize scoort met Harm en Roelof

In café Ensing mocht Joke Ensing van de CKP vrijdagavond 150 gasten verwelkomen. ‘Door Harm en Roelof vanavond uit te nodigen hebben we blijkbaar een goede keuze voor jullie gemaakt, binnen de kortste keren was deze avond uitverkocht’, aldus Ensing. Harm en Roelof bezorgden de bezoekers een leuke avond met liedjes en bijzondere verhalen in het ‘zand-Drents’ over het wel en wee in de wereld.
Ze begonnen met een liedje dat over Paais kon gaan echter hier staat een paard op de kerktoren en geen haan, dus dat klopte niet. Even later namen ze binnen een minuut 100 jaar historie met de aanwezigen door, ‘ja, zo snel kunnen wij!’ Peize kreeg ook nog de primeur van een nieuw liedje, ‘we knutselen het programma elke keer maar een beetje ‘inmekaar’ en vanavond is daar voor het eerst een liedje over een verenigingssecretaris bij’, aldus Harm.

Muziekavondje blokfluitleerlingen Ton Le Coultre
Vrijdagavond waren de middelbare scholieren aan de beurt om hun muziekstukken ten gehore te brengen op het jaarlijkse “najaarsmuziekavondje” aan de Lageweg. Topper van de avond was de samenspeelgroep die met twee gastgitaristen een prachtig arrangement speelden van de Ierse Ballad Foggy Dew. Een arrangement geschreven door de Belgische blokfluitist Pieter Campo. Deze leerlingen die allemaal op het Harens Lyceum zitten hebben zo veel indruk gemaakt op de muziekdocenten aldaar dat ze op beide avonden van “the Night of the Classics” mogen optreden. (avonden waarbij leerlingen klassieke muziek ten gehore brengen nadat het niveau goed is bevonden) Een compliment waard!

Zwerfvuil
Dorpsgenote heeft vrijdagochtend op de parkeerplaats, die is aangelegd voor bezoekers van de Uitkijktoren, aan de Noorddijk zwerfafval verzameld. Zie bijgaande foto. Blikjes drank, knakworst snoepwikkels etc was de opbrengst van een klein rondje. Dorpsgenote heeft Natuurmonumenten gevraagd een afvalbak te plaatsen, maar tot die er staat doet ze het vriendelijk verzoek om u eigen afval mee naar huis te nemen.
Update, Dorpsgenote heeft van Natuurmonumenten antwoord gekregen dat men geen afvalbak zal gaan plaatsen. Dit om diverse redenen zoals; geen prettig gezicht, lokken vandalisme uit, afval er naast, dieren kunnen schade oplopen als ze bij de bak kunnen. Natuurmonumenten blijft er op wijzen dat mensen hun afval niet moeten achterlaten.

Kamerkoor Peize ‘Uurtje eeuwigheid’
Dit jaar heeft kamerkoor Peize zich gericht op een repertoire van gewijde liederen, van de twaalfde tot de twintigste eeuw. Uit talrijke tradities klinken deze liederen, van Rusland tot Engeland en van IJsland tot Noorwegen. Eerder deze maand verleende het koor haar medewerking aan de ‘Sint Martinus-Pronkjewailn’ in de stad Groninger Martinikerk.
Donderdagavond 22 november aanvang 20.00 uur is het ‘Uurtje eeuwigheid’ te beluisteren in de Peizer kerk. Na afloop heffen de koorleden graag het glas met hun bezoekers. Toegang 10 euro. Kaartverkoop aan de kerk en boekhandel Daan Nijman te Roden of via e-mail.

 Sint Maarten lopen op zaterdag in Peize 
Omdat 11 november dit jaar op een zondag valt wordt er dit jaar in Peize op zaterdag 10 november Sint Maarten gelopen. Op voorstel van de handelsvereniging zullen winkeliers in Peize zaterdag vanaf het schemerduister tot 19.00uur de kinderen op gepaste wijze belonen voor het tonen van hun fraaie lampion begeleid door prachtig gezongen Sint Maarten liedjes.

Deelnemers lampionoptocht breken record

‘Het zal zeker van invloed zijn dat het nu lekker zacht weer is’, zegt Richard Veurman van Volksvermaken, ‘maar zoveel mensen heb ik nog niet eerder bij de Lampionoptocht meegemaakt’. Het is de reactie op de onvoorstelbaar lange stoet wandelaars tijdens de Lampionoptocht van Volksvermaken donderdagavond. De ongeveer 500 kinderen liepen met hun fraai versierde en verlichte lampion een rondje door het centrum achter Muziekvereniging Noordenveld aan. Volgens de verkeersbegeleiders waren er ook zeker 1,5 a 2 volwassenen per kind waardoor zo’n 1200 mensen in de tocht meeliepen. Bij het rondje voor de Hoprank was het even goed inschuiven voordat de tocht voortgezet kon worden. Uiteindelijk eindigde men na ruim een half uur wandelen weer op de Brink waar alle kinderen van Volksvermaken een zakje snoep aangeboden kregen.

Hulpverleners houden fietsverlichtingscontrole

Aan de Groningerweg is donderdagochtend door verschillende instanties een fietsverlichtingscontrole gehouden.Vanaf zeven uur werden de passerende fietsers door de politie staande gehouden waarna een snelle inspectie van voor- en achterlicht volgde. Behalve politie waren ook vrijwilligers van de Peizer brandweer, ANWB en Veilig Verkeer Nederland bij de actie betrokken. Tijdens de actie kregen fietsers die alles netjes voor elkaar hadden een unieke wincode uitgereikt waarmee ze op lichtaanengaan.nl een fiets kunnen winnen. Wethouder Wekema die, goed verlicht op de fiets, bij de actie was komen kijken zag dat zo’n 10% van de ongeveer 130 fietsers de verlichting niet op orde hadden. De helft kon ter plaatse door de ANWB gemaakt worden. Anderen kregen een noodlampje met de opdracht de verlichting in orde te brengen. Tijdens de actie werd er niet bekeurd, in de wintermaanden volgt waarschijnlijk nog een politiecontrole waarbij dat wel het geval zal zijn.