Bankpas gevonden
Dorpsgenoot heeft bij tankstation Fieten een bankpas op naam van Rutgers gevonden. Eigenaar kan via 06 12410518 vinder bereiken.

Natuurmonumenten verzorgt uitzicht met een verhaal

De eerste bezoekers die zondagmiddag met de boswachters Jos en Bram van Natuurmonumenten uitkijktoren Het Beeld beklommen waren nieuwsgierig wat ze te zien zouden krijgen. Na de maandenlange corona-afsluiting opent Natuurmonumenten elke zondag in juli van 13.30 tot 16.00uur de toren voor beklimmingen onder begeleiding.
Nadat de desinfecterende gel ook aanwezig was gingen bezoekers uit Leiden, Utrecht, Eelde en Peize deze zondag als eersten naar boven. ‘Ik ben benieuwd of we de 55 van vorige week overtreffen’, vraagt boswachter Bram zich af als hij de toren opent. Door het prachtig weer is het goed toeven op de 26 meter hoge uitkijktoren waar onder meer het verhaal over geschiedenis en het ontstaan van De Onlanden wordt verteld.
Op de terugweg over het een kilometer lange beleefpad langs de monniken naar de parkeerplaats gelegen aan de Noorddijk komen de volgende geïnteresseerden al aangelopen, ‘die 55 worden wel verbeterd’.

Zwemmen als zeemeermin of zeemeerman
logo zomerbadZomerbad Peize verzorgt een clinic zeemeerminzwemmen op woensdag 22 juli. Tijdens de clinic leer je zwemmen als een echte zeemeermin/-man. Je gaat oefenen met een monovin en leert hoe je hem aan en uit moet trekken, op de rug en buik zwemmen, koprollen, draaien en naar de bodem duiken.
Alle kinderen die in het bezit zijn van een A, B en C-diploma mogen zich opgeven. Kinderen vanaf 8 jaar mogen zich opgeven als ze in het bezit zijn van een A en B-diploma.
De clinic op woensdag 22 juli begint om 12.30 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten voor de clinic zijn 20,- euro per persoon. Dit is inclusief gebruik van een staart, een echt zeemeermindiploma en wat drinken met wat lekkers.

Aquaspinning 4-daagse
logo zomerbadZin om de maand augustus sportief te beginnen? Van maandag 3 tot en met donderdag 6 augustus organiseert Zomerbad Peize een aquaspinning 4-daagse. Vier dagen achter elkaar spinnen in het water onder begeleiding van een enthousiaste instructeur!
AquaSpinning is fietsen in het water. De fietsen die worden gebruikt zijn speciaal hiervoor ontworpen. De weerstand van het water zorgt voor een stevige training met hoge vetverbranding. Niet alleen de benen worden getraind, maar ook de armen en het bovenlichaam komen aan bod.
Elke dag starten we om 19.30 uur in het Zomerbad. Na het klaarzetten van de fietsen in het water duurt de les 30 minuten. Deelname vanaf 16 jaar.
Opgeven kan bij het badpersoneel of telefonisch via 050-5032385 tot vrijdag 31 juli. De kosten bedragen 27,50 euro per persoon (af te rekenen op de eerste dag van de 4-daagse). Handig om te dragen: Korte broek, (water)schoenen met een harde zool en eventueel een shirtje.

daniëlle wijkstra - als jij nog niet kunt kiezenDaniëlle Wijkstra geniet van uitbrengen tweede singel
Een jaar nadat de bijna 19-jarige zangeres Danielle Wijkstra haar debuut singel had uitgebracht is vrijdag 10 juli haar 2e singel in première gegaan.
Vanaf exact 12 uur konden de fans van Danielle via You Tube kennis nemen van ‘Als jij nog niet kunt kiezen’. In de videoclip, die bij het Paterswoldsemeer is opgenomen, figureren naast Daniëlle een aantal dorpsgenoten.
“De wederom geweldige samenwerking met producer en tekstschrijver Martin Sterken heeft geresulteerd in een vlot en zomers nummer dat uitstekend bij mij past”, laat Daniëlle weten. “We hebben geprobeerd een eigen sound te creëren”. Daniëlle hoopt dat met het versoepelen van de Corona regels ze weer regelmatig op kan gaan treden en haar fans live van haar muziek kan laten genieten. (meer…)

Fijne vakantie gewenst door de Bieb in Peize
De vakanties zijn begonnen, maar de bieb is in Peize nog een week open voordat hij voor 2 weken sluit (van 20 juli t/m 31 juli). Dus nog even boekenvoorraad ophalen is geen gek idee.
Ook aan de jongeren die tijdens de vakantie niet op school kunnen lenen, is gedacht: er staat voortaan een extra kast met A, B, C en D boeken, die regelmatig wordt aangevuld. Voor de allerkleinsten is er momenteel een klein presentje als ze een boek komen lenen.
Kortom: kom in de week van 13 juli nog even langs, geniet van de vakantie en vanaf maandag 3 augustus bent u weer van harte welkom tussen 10.00 en 13.00 uur. Het is de bedoeling dat de normale openingstijden in september weer van start gaan. Fijne vakantie en veel leesplezier toegewenst door de medewerkers en vrijwilligers van de bieb in Peize!

Wordt het Gerard Kemkers groen voor de ogen
Zaterdag staat voormalig schaatscoach Gerard Kemkers samen met oud wielerprof Bart Voskamp aan de start van de Virtuele Lus van Roden. Ook Lammert Kalfsbeek, voorzitter volksvermaken Roden en Adrie Lindeman, winnaar 2018 van de Lus van Roden staan aan de start.
Vier rensters van wielervereniging De Kannibaal uit Peize zullen in het Velodrome in Roden ook act de présence geven. Deze vier Sanne Bouwmeester, Marthe Roose, Floor Weerink en Anneke Dijkstra zijn vast van plan er een harde wedstrijd van te maken, tot de mannen groen zien.
Thuis kan ook aan de virtuele lus worden deelgenomen door renners die het Zwift-account ‘Lus van Roden’ volgen.
De Virtuele Lus van Roden is onderdeel van de Lus van Roden Live, een avondvullende tv-show met LUS1.0, een online pubquiz en een wielercafé. Alles is te volgen vanaf 19:00 uur via omroep Zulthe, te zien via Ziggo op kanaal 43 en via KPN op kanaal 1460. Of via de Facebookpagina of het YouTube kanaal van de Vereniging voor Volksvermaken Roden.

Gouw door De Onlanden

Naar aanleiding van vragen; De Gouw is een gegraven waterloop door De Onlanden, lees hier meer.

Brandweer verwijdert bomen van N386
Even voor twaalf uur werden de vrijwilligers van de Peize brandweer zondag voor de 2e maal gealarmeerd. Op de Noorenveldweg, vanuit Peize even na de rotonde bij Bunne, was een boom deels over de weg gewaaid. Omdat de brandweer van Vries dichterbij Donderen bezig was met andere omgewaaide bomen werd de assistentie van het Peizer korps gevraagd. Na enige zaagacties was de weg al snel weer vrij en kon het verkeer ongestoord doorrijden.

Brandweer assisteert ambulance
Zondagochtend tegen acht uur hebben ambulance en brandweermedewerkers met vereende krachten een patiënt uit een woning uit de Eikenlaan gehaald. Met behulp van een hoogwerker van brandweer Groningen werd de patiënt van de eerste verdieping gehesen.

Nieuwe accommodatie voetbalvereniging komt aan de sporthal
Begin 2021 wil de gemeente aan de oostkant van de sporthal het nieuwe onderkomen van de voetbalvereniging Peize gaan bouwen. In de accommodatie komen voldoende toiletten, zes complete kleedkamers, scheidsrechterskamers, vergaderruimte, massageruimte en materiaalruimte. Ook komt er een 230m2 grote kantine voor alle gebruikers van de brede sportaccommodatie.
Naast de voetbalclub zullen ook de BSO, PiB en tfc Noad gebruik maken van de nieuwbouw. De nieuwbouw wordt modulair van opzet waardoor in de toekomst vv Peize kan uitbreiden of nieuwe gebruikers kunnen aansluiten. Dorpshuis Peize ziet (nu) geen noodzaak om te verhuizen uit de Essen en aan te sluiten bij de nieuwbouw.
Ontwerp en kosten
Volgens een brief van het College aan de raad heeft ‘heel’ Peize kennis kunnen nemen van een voorlopig ontwerp.
Momenteel worden de totale bouwkosten (inclusief sloop en inrichting) geschat op 2,6 miljoen euro. Door herbestemming van de huidige sporthalkantine en aanpassingen om sporthal en nieuwbouw goed bij elkaar te laten passen kunnen deze nog veranderen.
Tijdens een ledenvergadering van de voetbalclub zijn de leden akkoord gegaan met de bouwbijdrage van ruim vier ton voor de specifiek voor haar bedoelde ruimtes.
Vervolg
De sporthal die nog zeker 15 jaar blijft staan zal worden beoordeeld op noodzakelijk groot onderhoud en eventuele duurzaamheidsmaatregelen die tegelijk met de nieuwbouw uitgevoerd kunnen worden.
Er zal naast het uitwerken van het ontwerp een ruimtelijk programma van eisen worden uitgewerkt. De gemeenteraad kan een investeringsvoorstel van B en W te gemoed zien.

WiN organiseert Jongerenactiviteiten Summertour 2020
Vanaf woensdag 8 juli worden er in Noordenveld onder de noemer ‘Summertour 2020’ spectaculaire activiteiten (voor jongeren van 12 t/m 18 jaar) in Noordenveld georganiseerd. De sportcoaches en jongerenwerkers van WiN hebben samenwerking gezocht met verschillende organisaties in de gemeente. Ook hebben ze input van jongeren gevraagd om een mooi aanbod te creëren. Een aantal jongeren gaan meehelpen tijdens de activiteiten.
Voor €2,50 kun je al aan een activiteit deelnemen.
Op 22 juli kan er in Peize bij het dorpshuis worden meegedaan aan buikschuiven en een WhipeOut. Kijk op de activiteitenladder.nl van Welzijn in Noordenveld voor alle activiteiten en opgave.

Janny Wekema ontvangt – op gepaste afstand – haar Koninklijke onderscheiding

‘Ik mag hem u helaas nog niet opspelden, we houden anderhalve meter afstand, maar ik ben blij dat ik hem u nu wel uit kan reiken!’ Burgemeester Klaas Smid is vrijdagochtend naar Peize gekomen om in de tuin bij De Hoprank Janny Wekema haar Koninklijke onderscheiding te overhandigen.
Op 24 april had Smid mevrouw Wekema telefonisch al overvallen; ‘Ik dacht al waarom belt de burgemeester nou?’ om haar te vertellen dat het de Koning had behaagd om mevrouw Wekema te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Ten overstaan van familie, vrienden en vele bewoners van De Hoprank deed Smid dit vrijdagochtend nog eens dunnetjes over. Na de uitreiking en de felicitaties volgde de koffie met een lekker oranje-gebakje.
Namens de Hoprank en Interzorg ontving Janny van zorgmanager Ilse Mellema en Siemen Wachtmeester ook een fraai boeket als dank voor al haar vrijwilligerswerk de afgelopen 35 jaar.

Paaizers fietsen Velodroom Roden open

Vrijdagochtend is Velodroom Roden officieel geopend. De officiële opening werd verricht door Henk Kosters, locoburgemeester en wethouder van de gemeente Noordenveld, samen met Alex Kapma, eigenaar van Velodroom.
De nieuwe wielerspeciaalzaak aan de Kanaalstraat is uniek in zijn omvang en assortiment. Ruim 3000 m2 is gevuld met racefietsen, mountainbikes, fitnessfietsen, e-bikes en stadsfietsen. Er is daarnaast een uitgebreide werkplaats en een gezellige brasserie met koffie, thee, gezonde broodjes en sportvoeding. Velodroom zet alles op alles om dé huiskamer te worden van alle fietsliefhebbers in Noord-Nederland (en daarbuiten). (meer…)

Uitkijktoren Het Beeld beperkt open op zondagen
Vanaf zondag 5 juli kunt u samen met de boswachter van Natuurmonumenten de uitkijktoren in De Onlanden weer bestijgen! Natuurmonumenten wil haar bezoekers onder begeleiding van een boswachter weer de kans geven vanaf grote hoogte te genieten van De Onlanden.
De afgelopen periode waren de boswachters van Natuurmonumenten genoodzaakt de toren af te sluiten voor publiek wegens de geldende corona maatregelen en de beperkte ruimte op de toren.
Op zondag 5 juli om 13.30 heten boswachters u welkom om onder begeleiding in groepen de toren te bestijgen. Naast dat u nu de toren kunt beklimmen wordt u ook getrakteerd op het geoefende oog van de boswachter die u vertelt over het gebied. Tot 16.00 zal de toren toegankelijk zijn en kunt u met al uw groene vragen terecht. De verblijfsduur op de toren zal ongeveer 20 min zijn.
Op alle zondagen in de maand juli zullen boswachter u welkom heten van 13.30 tot 16.00.