Prijzenregen voor de turnvriendinnen
Zaterdag was er in Beilen sprake van een ware lintjesregen voor de turnsters van DSTV. De provinciale toestelfinales turnen vonden er plaats en veel van de leden van de turnselectie hadden zich hiervoor geplaatst: Maryse, Anoek, Anouk, Bente, Elin, Joke, Makenzie, Mare, Marte, Maryse en Sofie. Plaatsing voor deze wedstrijd is een prestatie op zich. De wedstrijden waren heel spannend en de verschillen buitengewoon klein. Sommigen vielen met een verschil van minder dan een tiende net buiten het podium. Een teleurstelling, maar diezelfde meiden staan minder dan een minuut daarna te juichen voor hun vriendinnen!
Deze keer wisten de dames 7 medailles mee terug te nemen naar ons mooie dorp. Er was een knappe bronzen medaille voor Anouk Slobben. Bente Hoogma kreeg een zilveren medaille omgehangen voor Brug. Mare Heeres ontving ook een zilveren medaille, maar dan voor Sprong. Makenzie Meuleman sleepte twee medailles in de wacht: goud op vloer en zilver sprong. Anoek Esschendal haalde zelfs 2 gouden plakken binnen op vloer en brug.

Uitvoering Blokfluitende jeugd
Zaterdagmiddag speelde een groot gedeelte van de blokfluitleerlingen van Ton Le Coultre in de gezellig gevulde kerk van Peize. Van beginners tot gevorderden, alleen en in groepjes klonken er vele blokfluiten. Één leerling speelde een stuk waarin ze zes verschillende blokfluiten liet horen! Ook was de groep blokfluitleerlingen die op het Harens Lyceum zitten aangevuld met twee gitaristes te horen in twee sfeervolle stukken van Pieter Campo. Het optreden werd afgesloten door alle leerlingen met de Swing Safari in bewerking van Ton Le Coultre

Jeugdvoetballers Peize onder negen jaar kampioen

Zaterdag zijn de voetballers van Peize JO-9 4 kampioen geworden door hun wedstrijd tegen Roden met 0 – 10 te winnen. Het kampioenschap kwam niet uit de lucht vallen want alle voorgaande wedstrijden werden ook al gewonnen. Na de huldiging op het veld, waarbij de spelers de medailles en beker kregen uitgereikt, is het team naar cafetaria Kok geweest waar ze samen met de leiders Hilde en Jellie patat, aangeboden door de supporters vereniging, hebben gegeten. Bijzonder is het kampioenschap omdat het team pas sinds deze winter samen voetbalt, waarbij spelers van jo-9 2 ervoor zorgden dat het team steeds gecompleteerd werd.
V.l.n.r., Valerie, Ofelia, Simon, Joy, Wouter, Ivar, Sil, Fabian, Koen, Gijs en Bente

Tunnelbuisdelen geplaatst in de Groningerweg

Zaterdagmorgen na een nacht doorwerken lagen de 24 delen die samen de tunnelbuis vormen in de zandbak van de N372. Met het aanleggen van deze fietstunnel haalt de provincie de kruisende fietsers van de N372. Op werkdagen zijn er zo’n 300 fietsers die de oversteek Zanddijk Brunlaan (fietspad naar Roderwolde) maken. Door de fietstunnel worden ze gescheiden van de ruim 12000 auto’s die dagelijks over de Groningerweg rijden. De fietstunnel zal naar verwachting medio augustus door fietser gebruikt kunnen worden.
Fietsers let op, het tijdelijke, van rijplaten gemaakt, fietspad om de werkzaamheden heen is bij natte weersomstandigheden spekglad .

Monniksgier gespot in De Onlanden
Meerdere vogelaars hebben vrijdag de zeldzame monniksgier gespot tussen De Horst en Hoogkerk langs de Drentsedijk boven natuurgebied De Onlanden. De monniksgier is de grootste roofvogel van Europa, hij is iets meer dan 1 meter lang en als hij zijn vleugels spreidt, heeft hij een spanwijdte die tot 3 meter kan reiken.
De monniksgier komt vooral voor in Spanje. Hij is sinds 2005 niet meer gezien in Nederland. Zaterdag wordt er op de Hellendoornse berg melding gemaakt van een monniksgier of het hier hetzelfde dier betreft is niet bekend.

Wie kent poes
Dit katje zwerft rond o.a. bij de Hoefsmid. Ze is erg hongerig en glipt het huis in op zoek naar eten. Het is een lief niet schuw beestje. Weet iemand van wie dit katje is? Bel dan 06-30818701

Het Geheim van Muziek
Muzikale lezing afgewisseld door muziek in de kerk van Peize zondag 26 mei 15.00 uur.
Het oude Griekenland, tussen 1200 en 500 v. Christus, is de geboorteplaats van onze westerse cultuur. Twee beroemde verzen uit die tijd zijn de Ilias, geschreven door een man, want hier gaat het over vechtende mannen, en de Odyssee, geschreven door een vrouw, want hier gaat het over minnende vrouwen. Deze verzen werden gescandeerd, op rijm voorgedragen, en zo van generatie op generatie doorverteld. In dezelfde tijd vonden de Grieken het Griekse schrift uit. Het Griekse alfabet, voortkomend uit het Fenicisch alfabet, dat op haar beurt voortkwam uit het Proto-Sinaïtisch schrift, is het eerste alfabet met klinkers. Voortaan wist je, wanneer je een woord las, ook hoe je het moest uitspreken. Deze onstuimige ontwikkeling van de taal zorgde ervoor dat onze hersens een reuze ontwikkelings-sprong maakten. (meer…)

Peizer brandweer naar ongeval
Op de kruising Oosteinde/Roderwolderweg met de N372 heeft vrijdagmiddag een ongeval plaatsgevonden na een voorrangsfout laat de politie weten. Twee auto’s waren bij het ongeluk betrokken. Behalve politie en ambulance werden ook de vrijwilligers van de Peizer brandweer hiervoor gealarmeerd. De betrokken inzittenden konden zonder hulp van de brandweer uit de voertuigen komen. Een persoon is door een ambulance ter controle meegenomen naar het ziekenhuis. De politie heeft het ongeval in kaart gebracht, en een berger heeft de beschadigde auto’s afgevoerd.

Glunderende gezichten bij laatste etappe

Nee je doet het niet voor de snoep, maar je tovert wel een grote glimlach op je gezicht als je met papa de laatste etappe hebt voltooid en mama en oma met leuke en lekkere presentjes je op staan te wachten. Glimlachen dat deden ook Irma Wit, Linda Pakes en oma Stoffers zij kregen namelijk een bos bloemen voor het voltooien van hun 25e Avond Wandelvierdaagse. De wandelaars werden trouwens door de glunderend zingende leden van shantykoor the Shipmates binnen gezongen.
Glunderen deed ook organisator Cor Snippe. ‘We hebben er weer vijf mooie dagen opzitten met in totaal ruim 400 wandelaars. Met alle vrijwilligers hebben we deze 46e editie er ook weer mooi neer gezet. Ria Rooske dit jaar ook voor de 25e maal en Annie, Marie, Rieks, Bart en Jan voor het laatst maar wel steeds met een glimlach’.

Ondernemers waarschuwen collega’s
Vandaag zijn meerdere ondernemers in Peize gebeld door een bedrijf die onlangs in het nieuws is geweest. Het bedrijf probeert contracten voor domeinnamen te verkopen. Daarbij wordt de ondernemer verteld dat iemand een op hun website lijkende domeinnaam heeft geclaimd. In plaats van bijvoorbeeld bedrijfinpeize.nl wordt bedrijfinpeize.com geclaimd, mogelijk met frauduleuze bedoelingen wordt gesuggereerd. Of de ondernemers misschien daarom de domeinnaam niet zelf nog snel willen claimen is dan de vraag. Voor zover bekend zijn ondernemers er niet op ingegaan en waarschuwen ze collega’s hier ook heel voorzichtig mee te zijn.

Geen bussen van en naar Peize dit weekend

Door de werkzaamheden op de N372 wegens de aanleg van de fietstunnel tussen de Brunlaan en Zanddijk rijden er dit weekend geen bussen van en naar Peize. De in het persbericht van de provincie Drenthe aangekondigde; ‘de lijnbussen van Qbuzz rijden een aangepaste route’, houdt in dat lijn 4 deze route Groningen – Roden vice versa via Leek rijdt.
OV-Reizigers uit of naar Peize, Peizerwold en Peizermade wordt geadviseerd zelf vervoer te regelen naar het transferium bij Hoogkerk of naar Roden. Lijn 86 rijdt vrijdagmiddag wel door Peize (via Leek). (meer…)

Iets met paden en lanen, de avond wandelvierdaagse

Alweer de vierde avond, wie elke avond tot nu heeft meegewandeld heeft er dus twintig  of veertig kilometer opzitten en komt in aanmerking voor een kruisje. Vrijdagavond kan de feestelijke vijfde avond ook worden gewandeld om of de vier avonden compleet te krijgen of om het aantal stappen op de stappenteller op te voeren.
Deze avond was het eerst door het Bosplan, ‘hoever moesten we langs de vijver?’, vervolgens eens slag over het Kortland. Hier gingen de 5 en 10km uit elkaar, de vijf naar het zuiden en tien naar het noorden. Ondersteund door de bijdrage van ‘Albertema groente en fruit’ kwamen beide tochten via de Hoofdstraat uiteindelijk weer bij café Ensing uit waar morgen vanaf acht uur de wandelaars feestelijk ingehaald (kunnen) worden.

Keihard gaan op sportdag basisscholen

De leerlingen van de beide Peizer basisscholen leefden zich op de velden van de vv Peize donderdag weer lekker uit tijdens de jaarlijkse sportdag. Er stonden ook dit jaar weer veel atletiek onderdelen op het programma zoals verspringen, 60meter sprint, ‘kogelstoten’ en estafette.
Daarnaast werden er partijtjes Frisbee gespeeld waarbij de partijen moeten proberen de frisbee over elkaars achterlijn te werpen. Anderen kregen een workshop bootcamp waarbij het eigen lichaam werd getraind, maar ook als obstakel voor anderen diende. Welke team is als eerste aan de overkant waarbij je afwisselend over je klasgenoot heen of onder een klasgenoot door moest kruipen en vervolgens zelf een obstakel vormend vooruit ging.

Givemore Mashaya beitelt er weer lustig op los aan De Pol

Tot eind juni is beeldhouwer Givemore Mashaya weer te gast bij Peter Smit en Dorothee Jeslma op De Pol. Voor de 12e maal organiseren zij de expositie Spirits in  Stone, waarbij beelden van Zimbabwaanse kunstenaars tentoon worden gesteld. Beeldhouwer Givemore Mashaya verzorgt weer de driedaagse cursus beeldhouwen met Serpentine. Serpentine is de steensoort die zich kenmerkt door de vele kleur en hardheidsvariaties en eigenlijk alleen in Zimbabwe voorkomt. De cursisten kunnen zelf bepalen op welke dagen ze komen om te beeldhouwen. In de weekenden is de expositie van beelden aan De Pol 5a geopend. Voor de foto instrueert Givemore een van de cursisten woensdagochtend in de beeldentuin over hoe de beitel op de steen te zetten. Geïnteresseerden die ook nog drie dagen willen beeldhouwen kunnen via de mail contact opnemen.

Wethouder deelt ‘ontbijtjes’ uit aan fietsers op weg naar het werk

Donderdag was het weer de landelijke ‘Op de fiets naar je werkdag’. Vanaf 7.30 uur stond wethouder Wekema daarom ‘ontbijtjes’ uit te delen aan de fietsers die in Peizermade, ter hoogte van afslag Hamersweg langs kwamen. Met de krentenbol en kopje koffie of thee wenste de wethouder de fietsers die deze dag van en naar Noordenveld komen een extra setje te geven. Wekema die deze ochtend ook, ‘ik doe bijna alles Opfietse’, op de fiets naar Peizermade was gekomen was binnen een uur door de voorraad van 200 krentenbollen heen. ‘Fantastisch dat zoveel mensen al op de fiets naar het werk gaan’, aldus de wethouder. (foto gemeente)

Wandelaars 10km doen een lusje in De Onlanden

Dinsdagavond hebben de wandelaars van de Avond Wandelvierdaagse onder frisse weersomstandigheden door de zuidwest hoek van Peize (Altena) gewandeld. Gelukkig was woensdagavond het zonnetje weer aanwezig waardoor het wandelen net even lekkerder was. De wandelingen gingen nu door het noordoosten over de Es en door het bosplan. Voordat de ongeveer 50 10km wandelaars het Bosplan in liepen moesten ze een lus over de Noord-, Drentse- en Zuiderdijk maken. Gelukkig kreeg iedereen net voor de splitsing van tochten een consumptie van sponsor Plus De Weerd uitgereikt waardoor het goed te doen was. ‘De appel van Bosma was gister trouwens ook lekker hoor’, laat een wandelaar met zicht op de uitkijktoren weten.

Groningerweg vanaf vrijdag 12.00 uur weekend lang dicht

Vanaf vrijdagmiddag 12.00 uur zal de N372 ter hoogte van de fietsoversteek bij de Brunlaan/Zanddijk afgesloten zijn voor het doorgaand verkeer. De afsluiting heeft te maken met de aanleg van de fietstunnel onder de Groningerweg. Momenteel vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats. Aan weerszijden van de weg is de grond al afgegraven om op werkdiepte te komen. Vrijdagmiddag wordt de weg verwijderd en ook hier de tunnelgeul uitgegraven. Deze week worden met meerdere transporten de betonnen tunneldelen al aangevoerd, die komend weekend geplaatst gaan worden. Na deze werkzaamheden wordt de weg opnieuw aangelegd en geasfalteerd waarna deze, zo is de planning, maandag om 6 uur weer voor het doorgaand verkeer geopend wordt.
Vanaf vrijdag 12.00uur geldt voor het gemotoriseerd verkeer tussen Peize en Hoogkerk v.v. een omleidingsroute via Roden, Leek en A7. Fietsers worden bij de werkzaamheden omgeleid over een tijdelijke fietspad.

Aanpak De Vennen en ontwikkelen Oude Velddijk 26

In de vorige eeuw, september 1999, is de Oude Velddijk 26 door de gemeente aangekocht met de bedoeling op die locatie een extra ontsluiting voor de woonwijk De Vennen en woningbouw te realiseren. In de afgelopen 20 jaar zijn er regelmatig ideeën geweest over het terrein, maar tot daadwerkelijke planvorming heeft dit niet geleid. B&W vraagt nu aan de gemeenteraad om € 60.000,- beschikbaar te stellen om woningbouw samen met wijkvernieuwing van De Vennen te onderzoeken.
De kwalitatieve inrichting (bestrating, groen, speeltoestellen) van De Vennen laat te wensen over, ook de riolering is er aan vervanging toe. De 2e ontsluiting van de wijk zou, zoals eerder door de raad aan bewoners toegezegd, een fiets-/voetpad dienen te worden. Voor de woningbouw wordt gedacht aan maximaal 16 levensloopbestendige woningen, waarmee een deel van de woonbehoefte in Peize gedekt kan worden. Als de raad akkoord gaat, worden alle belanghebbenden uitgenodigd om mee te denken in het project. Een haalbaarheidsstudie zou dan medio 2020 klaar moeten zijn.

Aardbeving Westerwijtwerd, deurtjes klapperen in Peize
Woensdagochtend werden ‘de Groningers’ in het aardbevingsgebied wederom getroffen door een aardbeving. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3.4 op de schaal van Richter en was het de op 2 na stevigste beving van de afgelopen jaren. In Peize werd een dorpsgenoot wakker van de beving doordat ‘deurtjes van een kast begonnen te klapperen’, zo laat hij desgevraagd weten. Dorpsgenoot laat weten een lichte trilling te hebben gevoeld te vergelijken met een vrachtwagen die voorbij rijdt. Het epicentrum van de beving bij Westerwijtwerd is hemelsbreed 24 kilometer van Peize verwijderd.

Voorleesfeest basisschoolkids
Kinderen van alle Noordenveldse basisscholen groepen 3 en 4 zijn zaterdag vanaf 14.00uur van harte welkom op de Albertsbaan. Hier vindt het Hoera VoorleesFeest plaats waar kinderen van ‘t Spectrum al een voorproefje van hebben gekregen. Er is verteltheater dr. Proktors Raketpoeder, er worden prijzen uitgereikt, er zijn vele leuke voorleesaktiviteiten van de politie, manege, dierenambulance, voetbal, en een spetterend slot met rapper Ferry en dans van Dance Devotion. En een leuke verrassing voor alle kinderen.

Veel deelnemers aan Peizer Avondwandelvierdaagse

‘Het gaat hartstikke mooi’, zegt een van de organisatoren maandagavond tegen zeven uur. Er staan op dat moment nog zeker zeventig man te wachten voor café Ensing om zich in te schrijven voor hun wandeling. Deze week kan er weer vijf avonden een 5 of 10 kilometer tocht gewandeld worden. Wie minimaal vier avonden voltooid komt in aanmerking voor een fraaie herinneringsmedaille.
Maandagavond werd door het zuidelijk deel van Peize gewandeld. Uiteindelijk liepen 323 wandelaars via ‘de Pastorie’ naar de Achterom- en Hornwegweg waar de 5 kilometer lopers via de tunnel terug richting het dorp gingen. De 10 kilometer lopers mochten nog via Altena en de Scharenhulsedijk om hun benodigde meters te maken. Dankzij sponsor Heijkens Zoetwaren kregen de deelnemers onderweg nog een lekkere versnapering aangeboden.