Uitnodiging afscheid juf Ina van ’t Spectrum
Juf Ina Witteveen is gestopt als directeur van o.b.s. ’t Spectrum, voorheen de Centrumschool.
De MR en het team van obs ’t Spectrum willen haar bedanken voor haar inzet en nodigen oud-leerlingen, oud-collega’s en alle ouders uit voor een afscheidsreceptie op donderdag 10 januari 2019 van 16.00 tot 17.30 uur in ’t Spectrum.

Inbraak aan de Brinkweg
politie logoTussen zaterdagochtend en zondagochtend is er ingebroken in een woning aan de Brinkweg, laat de politie desgevraagd weten. Volgens de politie is eerst een bewegingsmelder onklaar gemaakt en vervolgens is een raam vernield om toegang tot de woning te krijgen. De politie die de inbraak in onderzoek heeft kon niets over eventuele buit melden.
De politie is, behalve op zoek naar de dader(s), op zoek naar mensen die mogelijk iets (verdachts) hebben gezien. U kunt uw informatie delen met de politie Noordenveld op 0900-8844. Mensen die een beveiligingscamera hebben hangen die mogelijk straatbeelden opneemt wordt gevraagd zich aan te melden via deze website.

Kerstmusical; Kerst met Ubuntu
Dertig kinderen van De Eskampen en Het Spectrum zijn druk aan het repeteren voor de jaarlijkse kerstmusical in de Kerk van Peize. Dit jaar wordt de musical Kerst met Ubuntu  opgevoerd. De musical is een activiteit van ZIP, Zin in Peize.
Kerst met Ubuntu speelt zich af in een gezellig dorp waar de mensen elkaar kennen en betrokken zijn bij elkaar. Het is bijna Kerst en iedereen is druk met de voorbereidingen daarvan. Een paar dagen voor Kerst verschijnt een onbekende in het dorp. Hij trekt een kar met zich mee met zijn hele ‘hebben en houden’. Hij stelt zich voor als professor Professor en zet midden op het dorpsplein zijn tent op, vastbesloten om hier Kerst te vieren. De bewoners bekijken het met gemengde gevoelens. Wie is die vreemdeling eigenlijk, wat wil hij, en waarom hier? Zijn aanwezigheid zorgt ervoor dat het een bijzondere Kerst wordt, voor iedereen!
Met vrolijke liedjes en begeleiding door een pianist worden de kijkers meegenomen in deze sfeervolle kerstmusical. De Kerstmusical wordt gespeeld op maandagavond 24 december om 17.00 en 19.00 uur in de Kerk van Peize. Entree € 3,50 pp. Kaarten reserveren via e-mail. Wel even doorgeven of je om 17.00 of 19.00 wilt komen.
Regie: Annemiek Atsma en Ricky Dekker,  Begeleiding zang: Minka Zaal,  Piano: Jeroen Jongejan, Vrijwilligers: Alette Strockmeijer, Ingrid Draaijer en Gretha Straatsma

Sport
De basketballers van Jumping Five winnen in Peize met 93 – 60 van The Shadows.
De volleyballers van Peize verliezen met 3 – 1 van Trias in Appingedam.
De voetballers van Peize hebben in Groningen de wedstrijd tegen Helpman met 3 – 2  verloren.

Judoka’s leven zich uit in Zaal Boonstra

Zaterdag werd voor de 33e keer het Judo Bakker judotoernooi in Zaal Boonstra gehouden. Judovereniging Bakker uit Groningen is door Peizenaar Egbert Bakker opgericht en organiseert in december in Zaal Boonstra het Peizetoernooi om kinderen in een ongedwongen sfeer kennis te laten maken met de judo wedstrijdsport. Aan het 33e toernooi werd ook weer door veel leerlingen van tien verschillende judoverenigingen uit de wijde regio deelgenomen.
Alle kinderen streden een aantal maal tegen tegenstanders van, volgens slip en bandkleur, ongeveer gelijke sterkte. Gadegeslagen door (groot)ouders, aangemoedigd door enthousiaste trainers zetten ze allen hun beste beentje voor. Soms was de tegenstander blij met deze stap en nam de beweging over wat resulteerde in Ippon, een winnend wedstrijdpunt.

Voetballers JO11-2 van voetbalvereniging Peize kampioen

Zaterdagochtend is het tweede team van voetballers onder elf jaar kampioen geworden. De jongens hebben deze najaarscompetitie al hun wedstrijden gewonnen. In en tegen Bakkeveen werd zaterdag ook gewonnen met 2- 17. Het team eindigde de competitie met 104 doelpunten voor en slechts 15 treffers tegen. Na de wedstrijd kregen de spelers een gouden medaille omgehangen en werd het kampioenschap gevierd met bubbels en chips.

Kerstbomen zorgen voor extra sfeer in Peize

Iedere eerste zaterdag nadat Sinterklaas Nederland weer heeft verlaten gaan leden en vrijwilligers van de Handelsvereniging weer aan de slag om Peize in kerststemming te brengen. Naast de al eerder geplaatste verlichte Hopbelpalen zijn nu ook weer kerstbomen geplaatst. Dat een van de kerstbomen bij een particulier uit de achtertuin moest komen zorgde voor een uitdaging die moeiteloos geklaard werd. Nadat de bomen waren geplaatst werden ze ondanks de regen en harde wind vakkundig voorzien van verlichting. Peize kan zo met de sfeerverlichting de donkere dagen voor kerst in.

Bankpas gevonden
Zaterdagochtend heeft dorpsgenoot op de stoep in de buurt van de carpool een RaboWereldpas gevonden. Update, Pas is weer bij eigenaar.

Genomineerden Noordenveld voor de Meer dan Handen vrijwilligersprijzen bekend

De Noordenveldse jury heeft de genomineerden bekend gemaakt. Van 15 december 2018 tot en met 8 februari 2019 kan men stemmen op een Noordenvelds initiatief of een vrijwilliger uit Noordenveld.
Noordenveld doet mee aan de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’. Deze landelijke verkiezingen worden ieder jaar georganiseerd om het vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen. Er zijn verschillende prijzen te winnen (landelijk, lokaal en individueel) én in iedere categorie wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De organisaties, projecten en vrijwilligers met de meeste stemmen winnen deze prijs. (Foto gemeente Noordenveld; alle aanwezige vrijwilligers ) (meer…)

Kids-run decemberloop in Peize
Op zaterdag 22 december, wordt de jaarlijkse Decemberloop Peize weer georganiseerd. Er is dit jaar ook weer een Kids-run! Dit is een run voor de basisschooljeugd van groep 1-8. Daphne Linstra van het studententeam van Peize in Beweging neemt de organisatie, als een examen van haar opleiding Sport en Bewegen, voor deze run op zich. De Kids-run vindt plaat op de Es. Voor de kinderen tot en met groep 5, is er een ronde van 700 meter uitgezet, waarbij de start zal plaatsvinden aan de Boerakkerweg. De kinderen van groep 6,7 en 8 lopen deze ronde 2 keer, een totale afstand van 1400 meter. (meer…)

Spontane actie van heel veel Pieten in de Hoprank

Nadat de hulppietjes de Sint hadden geholpen op het schoolplein met alle pakketjes werden de bewoners van de Hoprank verblijd met een bezoekje en op een handje pepernoten getrakteerd. Dit werd enorm gewaardeerd! Bedankt alle Pieten en dank juf van ‘t Spectrum! Namens de bewoners van de Hoprank!

Pieten op bezoek bij de peutergym van DSTV
De pieten hadden het dit jaar te druk om te komen gymmen, hadden ze verteld. Toch werd woensdagochtend heel hard op de deur geklopt. Het waren 2 pieten die even bij de peuters langs kwamen.
De gympietjes hebben flink hun best gedaan om op de daken te kunnen lopen. En omdat ze ook zo mooi bij de schoorsteen hadden gezongen kregen ze geen diploma maar een echte Pietenzak met een verassing van de Pieten. Nadat de pieten weg waren durfden de gympieten zelfs nog een gekke bek te maken.
Fijn dat jullie langs kwamen Zwarte Pieten!

Sinterklaas bezoekt Peizer basisscholen

Het was maar goed dat Sinterklaas zoveel hulppieten in Peize had, want er werden toch een hoop pakjes meegebracht. Sinterklaas kwam woensdagochtend de Peizer basisscholen weer bezoeken, maar vermoedelijk was er iets mis met de pakjesboot. De hulppieten die lopend aankwamen hadden een rolcontainer met ontzettend veel pakjes bij zich. Sinterklaas en de Hoofdpiet werden door een bezorger van PostNL met een bestelauto het schoolplein opgereden. De leerlingen die reikhalzend naar Sint hadden uitgekeken konden opgelucht ademhalen dat hij er weer in geslaagd was de scholen te bereiken. Uit volle borst werd de goedheiligman dan ook een warm welkom toegezongen. Na wat liedjes en vriendelijke woorden gingen de kinderen naar hun lokaal waar Sint in de loop van de ochtend langs zou komen.

Sportgala Noordenveld
Er kan weer gestemd worden op de diverse sportprestaties van sporters uit Noordenveld. Uit Peize is Remo Slotegraaf (schaatsen/skeeleren) geselecteerd in de categorie sporttalent. De springgroep van DSTV (ploeg won 4/5 wedstrijden op Drents Kampioenschap) is genomineerd in de categorie Sportploeg van het Jaar.

Rikjan Bathoorn tweede in Rabocup loopcircuit 2018
Rikjan Bathoorn uit Peize (18) heeft zich tijdens de Rabocup loopcircuit Assen en Noord Drenthe 2018 sterk gepresenteerd op de 10 km. De laatste van de 9-tal wedstrijden werd zaterdag in Zeijen tijdens de Zeijer Strubbenloop verlopen.
Zaterdag wist Rikjan na een mooi opgebouwde race met een pittige eindsprint een tweede plek te behalen en verbeterde zijn persoonlijk record naar 36.08 (netto 36.05). Rikjan die lid is van Groningen Atletiek afdeling Roden, werd overall tweede en eindigde in de categorie tot 40jaar als eerste.
De vijf kilometer van de Zeijer Strubbenloop werd door Peizenaar Matthijs Ronde gewonnen in 23:03 (netto 22:54).

Hou de kerk in het dorp
Om haar taak goed te kunnen blijven uitvoeren zoekt de Stichting Steun Onderhoud Dorpskerk Peize nieuwe donateurs. Daarvoor heeft zij een open brief geschreven aan inwoners van Peize en omstreken. In de brief wordt de taak- en doelstelling van de stichting uit de doeken gedaan. Geïnteresseerden die meer over de stichting willen weten, op hun website is veel informatie te vinden. Voor de brief… (meer…)

Poes vermist
Sinds wordt poes Luna vermist. Luna heeft een roze halsbandje met een adres kokertje eraan. Luna hoort thuis aan de Roderweg 1. Heeft u haar gezien of weet u waar ze is graag belletje naar eigenaar. Update, Luna is aangetroffen in een schuurtje en weer bij eigenaren thuis.

Het is tenslotte voor je eigen veiligheid

Na de controleochtend in november, was de verlichtingscontrole die de politie maandag heeft uitgevoerd al aangekondigd. Op de kruising van de Joest Lewelaan en de Roderweg werden fietsers en scooters gecontroleerd op de verlichting. In een klein uurtje tijd kwamen 77 fietsers en 6 bromfietsers langs de controle. Zes fietser hadden de zaakjes niet goed voor elkaar en kregen een bekeuring. ‘We merken gelukkig dat bijna iedereen de verlichting goed op orde heeft, en dat de controles in die zin hun vruchten afwerpen’. De agent houdt vervolgens een fietser staande die bij het zien van de controle gauw de lamp aan doet. Na een kort gesprekje, waarbij de agent besluit met; ‘het is tenslotte voor je eigen veiligheid’, mag de fietser zijn weg, zonder bekeuring, vervolgen.

Kerstmarkt Peize
Zaterdag 15 december van 15.00-19.00 uur zal op de Brink in Peize een Kerstmarkt worden georganiseerd. ‘De organisatie’, die in handen ligt van de Handelsvereniging Peize, ‘heeft zich dit jaar weer overtroffen’, zo laat men weten. ‘We hebben dit jaar weer veel diverse standhouders die de Kerstmarkt héél gezellig maken. Uiteraard zijn de nodige eet- en drinktentjes aanwezig en er zal live muziek worden verzorgd. De kinderen kunnen zich vermaken op de gratis schaatsbaan van 100 m² (schaatsen zijn aanwezig) en de arrenslee komt ook weer voor een rondje door het dorp’.

Stilte-bijeenkomsten tijdens de advent in Peize
De meeste mensen vieren kerst als een groot feest, met hun eigen rituelen. Zin in Peize [ZiP] organiseert op woensdag 12 en 19 december om 19:00 uur een stilte-bijeenkomst in de Kerk van Peize.
Wat vieren mensen eigenlijk met kerst? Het feest kan voor iedereen een verschillende betekenis hebben. Zoals de komst van het nieuwe licht in de donkere decemberdagen. Letterlijk is dit te ervaren in de natuur, maar ook figuurlijk als de belofte van nieuw licht in onze donkere wereld. De komst en het ontvangen van het kerstkind in onszelf is iets om stil bij te zijn, net als het bijbelverhaal van de geboorte van Jezus.
Iedereen is van harte welkom een half uurtje stil te zijn als voorbereiding op het Kerstfeest. Om precies 19:00 uur wordt de stilte-bijeenkomst geopend met een korte tekst of gedicht. Tegen 19:30 uur wordt de stilte afgesloten met gepaste muziek. Het komt de stilte ten goede als u ruim van te voren aanwezig bent. Er is ook muziek bij binnenkomst op woensdag 12 en 19 december. Toegang is gratis.

Zingen met Hart & Ziel
Vrijdag 14 december wordt er weer mantra gezongen in de Kerk van Peize! Samen zingen, samen stil zijn. Verbinding en verdieping. Het zingen omvat korte teksten op eenvoudige melodieën uit diverse religieuze en spirituele richtingen, in verschillende talen met pianobegeleiding. Het is laagdrempelig, iedereen kan meedoen. Ervaring met zingen is niet nodig. Je laat je meenemen door de muziek en de zang.
De avond duurt van 20.00 – 22.00 uur, entree € 10 incl. koffie/thee (vooraf)