Lezing sagen, legenden en volksverhalen
De Culturele Kring Peize organiseert een Drentse avond met als spreker Henk Nijkeuter. Henk neemt ons op vrijdagavond 28 oktober even mee terug in de tijd toen Peize nog Peezie was. Avonden zonder radio, tv, internet en film. Men vermaakte zich toen met muziek en verhalen – verzonnen of deels waar gebeurd – elkaar vertellend om de lange donkere wintermaanden door te komen. In deze lezing wordt ingegaan op de achtergronden en inhoud van bekende en onbekende Drentse legenden, sagen en volksverhalen.

Onderwerp
De Drentse literatuur kent veel schrijvers die zich hebben gewijd aan het ‘navertellen’ van Drentse volksoverleveringen. In deze volksvertellingen spelen, mystiek, bijgeloof en buiten- of bovennatuurlijke krachten een belangrijke rol. Van sommige volksverhalen bestaan zelfs meerdere versies, bijvoorbeeld van Ellert en Brammert.  Maar hoe kan het dat de mannen in het ene verhaal worden beschreven als reuzen, terwijl ze in het andere als rovers te boek staan?
In deze lezing wordt ingegaan op de achtergronden en inhoud van bekende en onbekende Drentse legenden, sagen en volksverhalen. Van de geheimzinnige witte wieven tot kwade duivels en voorspellende dwaallichten. Thema’s als dood, hekserij, bovennatuurlijke krachten en vruchtbaarheid komen allemaal voorbij in deze vermakelijke lezing. Een leuke kennismaking voor een ieder die meer wil weten van de magische wereld van het oude Drenthe.
Stap dus in de betoverende wereld van het oude Drenthe: in mystiek gehuld, boordevol bijgeloof en niet zelden omgeven door buiten- of bovennatuurlijke krachten.

Over Henk Nijkeuter
De Drentse auteur en literatuurkenner Henk Nijkeuter studeerde geschiedenis, archivistiek en Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op het proefschrift De “pen gewijd aan Drenthe’s dierbren grond”. Nijkeuter vertelt enthousiast en meeslepende over diverse Drentse literatuur onderwerpen.

Graag tot ziens op deze gezellige en spannende vrijdagavond op 28 oktober aanstaande!
Namens het bestuur van De Culturele Kring Peize.
info@culturelekringpeize.nl

Lezing sagen, legenden en volksverhalen door Henk Nijkeuter
Organisatie: Culturele Kring Peize
Datum: 28 oktober 2022
Tijd:  20:00 – zaal open 19:30
Plaats & kaartverkoop: Café Ensing, Hoofdstraat 52, PEIZE, tel. 050-5032420
Entree: 5,- per persoon