Enthousiaste watermulder hoopt op behoud Gemaal Hamersweg

‘Ik ben de 2e en laatste watermulder op dit gemaal’, begint Arend Luinge zondag, op de 2e dag van de Open Monumentendagen, wederom zijn enthousiast verhaal over het Gemaal aan de Hamersweg. Het gemaal in Peizermade was vanaf 1936 tot 2015 verantwoordelijk voor droge voeten door het bemalen van de Peizer en Eeldermaden.
Luinge die sinds 1968 mulder van het gemaal is; ‘ik werd aangesteld met de mededeling dat hij 365 dagen per jaar 24 uur per dag verantwoordelijk voor het gemaal zou zijn’ neemt de toehoorders graag mee door de geschiedenis van het gebied en de waterlopen.
Na een; ‘van de vrouw moet ik jullie vragen om me echt te onderbreken als het te langdradig of te ingewikkeld wordt hoor!’ vervolgt hij met de huidige situatie te beschrijven. Door de waterberging wordt nu nog maar een vierde van het oorspronkelijk gebied bemaald door een kleiner elektrisch gemaal en is dit unieke diesel gemaal sinds 2015 buiten gebruik.
Terwijl een aantal aanwezigen in de kelder onder de diesel een kijkje nemen naar de verticaal aangedreven schroefpomp maakt Luinge duidelijk dat hij hoopt dat er een instantie bereid is om het gemaal (als monument) te behouden als onderdeel van de poldergeschiedenis.