Kunst bij de Bron, 33ste Open atelierroute Noordenveld van Verkuno
De afgelopen maand is er achter de coulissen al heel hard gewerkt aan de voorbereidingen van de 33e Open Atelierroute Noordenveld op 11 en 12 september 2021. Deze route wordt georganiseerd door en voor leden van Verkuno, de vereniging voor professionele beeldende kunstenaars en vormgevers in Noordenveld. Ansje van den Muyzenberg en Rianne Kooijman uit Peize organiseren en zijn deelnemers vanaf het ontstaan van deze route.
Rianne Kooijman (l), bekend van haar verstilde waddenaquarellen en landschappen, heeft weer veel werk verzet om subsidies, locaties, kunstenaars, musici, dichters en catering te regelen. Glaskunstenares Linda van Huffelen (r), van Glasuniek uit Norg, heeft een prachtig routeboekje gecomponeerd waar alle deelnemers in staan met een kunstwerk en een uitleg over hun denk en werkwijze.

De route vindt plaats op 16 locaties in Norg, Roden, Roderwolde en Peize. In totaal doen er 27 kunstenaars mee: Wilma Wassing, Jessica Lelieveld, Joke Klaveringa, Agnes van Eupen, Linda van Huffelen, Hans van Roggen, Lonia Schölvinck, Derek Scholte, Maxelant Harmsze, Angelien Coco Martin, Henk van Donk, Greetje Hoving, Magda Balvers, Meta Geerts, Alfred Oosterman, Ben Clevers, Annet Raben, Wilhelmina Zoutewelle, Ansje van den Muyzenberg, Marcia Krijgsman, Sonja Leutholff, Jannie Hiskes, Thea Hoek, Rianne Kooijman, Jolande van Luijk, Arien de Groot en Peter de Vis.

Het atelier is de meest private werkplek waar geëxperimenteerd, gebouwd, gesloopt, gedroomd en weer opgebouwd wordt om uiteindelijk tot het interessantste werk te komen. Een atelierroute is geen expositie op een willekeurige locatie, maar bij de bron. U kunt kennis maken met kunstenaars, luisteren naar hun inspiratiebronnen en beweegredenen. U mag kijken of vragen hoe dat kunstwerk daadwerkelijk tot stand komt. Het is ook een buitenkans om een mooi kunstwerk te kopen of om een opdracht te geven. Dit jaar is er naast het beeldende werk een uitgebreid luisterprogramma om van te genieten. Op vier locaties delen maar liefst 11 musici en één dichter hun klankkunsten met u.

Poëzie

Op beide dagen kunt u in Roden, op Jachtlaan 20, gedichten beluisteren in de reizende draagkoets ‘Luister’, of zoals de dichter en beeldend kunstenaar Johan de Goede het zelf noemt: een open-dicht-ruimte.

Muziek

Op zaterdag 11 sept wordt de route om 10.30 geopend op het kunsterf te Norg. Na de opening treden Klezmer & Co op. Het Jiddische lied weerspiegelt de vele aspecten van het dagelijkse leven en kent vaak poëtische teksten. Violiste Marjolijn Mellema, tubaspeler Albert Bleeker, accordeonist Wim Lever musiceren terwijl Carla da Silva het verhaal vertelt en zingt.  In het kerkje van Peize is op zaterdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur een luisterconcert  van  Edwin van der Wolf en Jelena  Veskovic . Zij vormen samen  ”Nesje Duo”. Jelena zingt en bespeelt de prachtige harp terwijl Edwin  de warme klanken van de marimba en de handpan laat klinken.

Op zondag 12 september om 11.15 geeft Harry Dijkstra een concert van toegankelijke muziek op accordeon, trekzak en bandoneón in de fotostudio van Alfred Kloosterman, te Peize. In Norg wordt de route maar liefst twee keer opgeluisterd door cello en viool, bespeeld door Joost Boer en Lyke Nota. Zij spelen van 11:30 – 12:00 & 13:30 – 14:00 op het Kunsterf. Om 14.00 treedt Duo Oriënt op in het atelier van Angelien Coco Martin te Roden. Duo Oriënt bestaat uit de sopraan Anahita Malakooti en contrabassist Esat Ekincioğlu. Zij brengen een betoverend repertoire tussen opera, avant-garde en poëzie.

Houd 11 en 12 september vrij en kom kijken, wees welkom!!