Oorlogsfoto’s en verhalen gezocht
De Historische vereniging Pezie-Peize vraag inwoners van Peize om mee te helpen aan de actie ‘Drenthe, de tweede wereldoorlog in vijftig foto’s’. De actie is een onderdeel van wat eindigt in een foto-expositie in de Tweede Kamer in het kader van 75 jaar Vrijheid.

In het kader van 75 jaar Vrijheid worden in april 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer honderd foto’s tentoongesteld uit de jaren 40-45. Foto’s die zijn uitgekozen uit inzendingen uit alle provincies. De provincies wordt gevraagd om ieder 50 foto’s in te zenden voor de uiteindelijke keuze.

Iedereen wordt uitgenodigd om foto’s uit de oorlog aanleveren. Wij roepen mensen op om op zolders, in oude fotoalbums, in schoenendozen te zoeken naar foto’s uit de oorlog. Dan mag over van alles gaan. Over het leven van alledag, de aanwezigheid van de bezetter, de illegaliteit, de onderduik, de vervolging, de militaire strijd, de bevrijding, noem maar op.

De foto’s worden gescand en desgewenst teruggegeven aan de eigenaar. Behalve foto’s zijn wij ook zeer benieuwd naar de verhalen bij de foto’s.

In de maanden november en december zal op 4 plaatsen in de provincie een bijeenkomst georganiseerd worden waar mensen hun foto’s kunnen inbrengen en waar aandacht besteed wordt aan de oorlog in Drenthe. De plaatsen en de tijdstippen zullen via RTVDrenthe en de kranten worden aangekondigd.

Een aantal foto’s zal in de maanden april en mei 2020 op diverse plaatsen in de provincie worden tentoongesteld.

Het project wordt uitgevoerd namens het Platform WO2 en staat onder leiding van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. In de Drentse werkgroep werken Drents Archief, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RtvDrenthe samen. De coördinatie is in handen van voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding.

Bijeenkomsten:

20 november 19-22 uur: Ol Eel, Mevrouw Bähler Boermalaan 6, 9765 AP Paterswolde

21 november 19-22 uur: Museum Collectie Brands, Herenstreek 11, 7885 AT Nieuw-Dordrecht

26 november 19-22 uur: Onderduikersmuseum De Duikelaar, Julianalaan 3, 7918 AH Nieuwlande

Nog te bepalen: Oud Meppel

 

Programma

1 Toelichting op het project

2 De oorlog in Drenthe, overzicht – Michiel Gerding

3 Oorlogsverhalen- Wim Ensing

4 Het programma in 2020 van Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork- Mark Goslinga, Guido Abuys

5  Het programma in 2020 van de gastheren

 

De avond wordt omlijst met filmpjes uit de archieven van RtvDrenthe en Drents Archief.