Gebeurde dit maar wat vaker in de gemeenteraad

Wethouder Jeroen Westendorp laat aan het einde van een uur lesgeven aan groep 7 van ‘t Spectrum duidelijk merken dat er blijkbaar een verschil is tussen leerlingen en raadsleden. Westendorp is in het kader van ‘Week van Respect’ op de basisschool om de kinderen mee te laten denken over wat respect is. Na een korte inleiding over zichzelf en de rol van een wethouder in de gemeente, lokt hij bij de leerlingen een discussie uit met een foto van voetballer Ronaldo en de Amerikaanse president Trump.
De leerlingen verdelen zich vervolgens in groepjes gebaseerd op de kleuren van Arie de papegaai die de wethouder op het bord heeft geplakt. In de discussie die volgt, waarom blauw mooier is dan rood of oranje beter zou zijn dan groen, wordt de conclusie getrokken dat je wel anders kunt denken, maar daarom hoeft die persoon nog niet raar te zijn.
In het deel met stellingen valt het Westendorp op dat de leerlingen heel gemotiveerd individueel hun keuzes maken maar door met respect te luisteren – en te praten – vervolgens bereid zijn om hun mening aan te passen op basis van de aangevoerde argumenten.