Bezoek Watergemaal Peizermade tijdens Open Monumentendagen 2019 en/of maak vaartocht
Zaterdag 14 september en zondag  15 september zijn van 11 – 16 uur weer de Open Monumentendagen. Dit jaar doet, naast de Paiser Meul en de kerk van Peize (alleen zaterdag), ook het Watergemaal aan de Hamersweg in Peizermade weer mee. Arend Luinge en Marleen van Zanten bewoners bij het gemaal geven deze dagen graag uitleg over het gemaal en De Onlanden rondom het gemaal. Daarnaast is het ook weer mogelijk om met een praam een tocht over het Peizerdiep naar de haven van Roderwolde te maken, of in omgekeerde richting.
Bereikbaarheid
Ondanks de afsluiting van de N372 in Peizermade is de Hamersweg goed voor fietsers te bereiken, maar dit weekend ook eventueel met de auto.
Klik meer voor alle informatie

Watergemaal Hamersweg 1  Peizermade
Lang zorgde het in 1935 gebouwde dieselgemaal aan de Hamersweg voor de beheersing van het water in de Peizer-en Eeldermaden. Sinds 2015 is het gemaal buiten bedrijf. Het is vervangen door een nieuw gemaal vlak bij het transferium Hoogkerk.  De watermulder van dit oude gemaal geeft graag uitleg over de historie en de werking van dit bijzondere gemaal en de huidige situatie. Tijdens de Open Monumentendagen is het gemaal in werking te zien. Het gemaal is nu een oase in het waterberging- en natuurgebied “De Onlanden” nabij het Peizerdiep.

Vaartocht per praam
Tijdens de Monumentendagen vaart een open praam vanaf het gemaal in Peizermade over het Peizerdiep door het prachtige gebied “De Onlanden” naar Roderwolde, waar de praam aanlegt in de haven bij molen “Woldzigt”. Vanaf hier vaart de praam terug naar het gemaal in Peizermade. Dit jaar is het zeker één van de plekken van plezier. U mag dit niet missen.
Omdat de capaciteit van de praam beperkt is, is de tocht een enkele reis. De fietsen worden voor de reizigers naar het aankomstpunt gebracht. Chauffeurs worden teruggebracht naar het vertrekpunt van de vaartocht.

VANAF PEIZERMADE, HAMERSWEG 1  
Zaterdag  14 september  om 11.30 en 14.30 uur 
Zondag     15 september  om 11.30 en 14.30 uur  
VANAF RODERWOLDE, HAVEN
Zaterdag  14 september  om 13.00 en 15.30 uur
Zondag    15 september  om 13.00 en 15.30 uur

ONDANKS DE AFSLUITING VAN DE PROVINCIALE WEG PEIZERMADE IS HET GEMAAL TIJDENS BEIDE MOMUMENTENDAGEN VOOR AUTO’S EN FIETSERS BEREIKBAAR.