Hop

Peize en Hop zijn sinds de 15e eeuw al aan elkaar verbonden, destijds kwam Otto ter Hansouwe, bierbrouwer te Groningen, in Peize wonen. Omdat hopbellen voor smaak van het bier zorgen ging hij in Peize hop verbouwen. Omdat er veel vraag naar hop was begonnen veel boeren rond Peize hop te verbouwen. Bierbrouwerijen uit de wijde omgeving nemen het hop uit Peize af, het wordt zelfs geëxporteerd naar Engeland en Duitsland. Nog steeds herinneren namen als Hoppekampweg, Hopruiters, Hoprank en Peizer Hopbel aan deze historisch verbondenheid. Aan het Noordsepad houdt de Hop werkgroep van IVN de teelt nog een beetje in stand en zie je de lange Hop in de Hopkuilen weer richting de hemel groeien. Voor zover bekend is er een thuisbrouwer die de beperkte hopbellen uit Peize voor bierbereiding gebruikt.