Willy en Rikus Sunderman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

En nu geef ik het woord aan Rikus om de Jaarprijzen uit te reiken, sprak NOAD voorzitter Hulsebosch woensdagavond tijdens de ledenvergadering in café Ensing. ‘Ik zal voor de mensen die hier voor het eerst zijn’, begon Sunderman zijn verhaal om na even stil te zijn gevallen te hervatten met; ‘zoals blijkbaar burgemeester Smid, welkom burgemeester!’ Opdat moment nam Smid het woord en richtte zich tot Sunderman, ‘ik heb bij mijn aantreden al gezegd dat het opvallend is hoeveel vrijwilligerswerk er wordt verricht en hoeveel vrijwilligers er in Noordenveld zijn, maar jij Rikus behoort tot de uitzonderlijke categorie’. Om vervolgens een waslijst aan vrijwillige werkzaamheden van Rikus op te noemen.
Ondertussen stond zijn echtgenote, Willy aan de kant haar emoties een plek te geven. Ze zat in het complot en was samen met de burgemeester, naasten en verenigingsvertegenwoordigers binnen gekomen. Smid eindigde naar Rikus met ‘… en daarom heeft het Koning Willem Alexander behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau’.
Willy Rens (Willy) Sunderman-Boelens
‘Kom er maar even bij sprak hij vervolgens tegen Willy’, natuurlijk wilde ze Rikus feliciteren en de bijbehorende bloemen in ontvangst nemen, echter daar kwam ze niet aan toe. ‘Willy’, zo vervolgde Smid, ‘is net zo’n grote vrijwilliger als Rikus’. ‘Daar waar het wielrennen Rikus brengt, kun je Willy ook tegen komen. De toerfietsclub NOAD, en het zangkoor Volkszang Peize mogen zich gelukkig prijzen met haar inzet’. Na ook al haar verdiensten te hebben opgesomd besloot Smid opnieuw met; ‘ en daarom heeft het Koning Willem Alexander behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau’. Waarna de vergadering en alle andere aanwezigen opnieuw beide vrijwilligers een groot applaus gaven.
Lees verder voor het persbericht van de gemeente behorend bij de onderscheidingen.

Uitreiking Koninklijke onderscheidingen
Op woensdag 24 februari 2016 reikt burgemeester Klaas Smid Koninklijke Onderscheidingen uit aan het echtpaar Frederikus (Rikus) Sunderman en Willy Rens (Willy) Sunderman-Boelens. Beiden worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

willy sunderman   De heer Frederikus Sunderman (65)
1991-heden: De heer Sunderman is sinds 1991 actief voor de Toer Fiets Club NOAD. Hij zet routes uit en regelt bemensing op de dag van de tocht, zoals mensen voor de inschrijving, de bediening in het clubgebouw, verkeersregelaars et cetera. Het plaatsen van de routebordjes doet hij vaak zelf met nog iemand anders.
rikus sundermanIn 1998 wordt hij lid van het bestuur. Eerst lid, kort daarna lid/secretaris. Werkzaamheden die hij als bestuurslid heeft gedaan zijn onder andere: toertochten organiseren, mede-organiseren van clubtochten, Deze clubtochten vergen veel voorbereiding, zoals het uitzetten van de routes, die ook worden voorgereden, het bespreken van hotels, verzorging onderweg en het regelen van een herinnering aan de tocht. willy en rikus sundermanOok zette de heer Sunderman vaak tochten uit die samen met andere verenigingen werden georganiseerd.
Naast toertochten organiseerde de heer Sunderman ook activiteiten als de Kerstloop, samen met de gymnastiekvereniging DSTV uit Peize, het regelen van start-finish, de inschrijvingen en de publiciteit. Hij doet dit nog steeds.
2001-heden: Vanaf 2001 is de heer Sunderman coördinator voor de VOR-bus van Peize. De coördinator is de schakel tussen de chauffeurs en het bestuur. Problemen die zich voordoen lost hij op. Zoals het vervangen van zieke chauffeurs of het regelen van vervangend vervoer bij pecht. Hij maakt de maandelijkse ritten-lijsten, regelt het onderhoud van de bus en zorgt voor nieuwe aanwas van chauffeurs.
2012-heden: De heer Sunderman is al vele jaren lid van de wedstrijdcommissie van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG). De NWVG organiseert onder andere de Ronde van Groningen, de Energiewachttour en, sinds 2014 de Olympia’s Tour. Sinds 2012 zet de heer Sunderman de parcoursen uit en is  verantwoordelijk voor de beveiliging. Dit vergt veel tijd: vergaderingen met vertegenwoordigers van provincie, gemeenten en politie, het voorrijden van parcoursen, regelen van verkeersregelaars en burgermotoren.
1974-2012: De heer Sunderman was sinds 1974 scheidsrechter bij de Afdeling Drenthe van de KNVB. Ook was hij lid van de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters COVS. Vanaf 2003 was hij ook scheidsrechter bij de VV Peize.
2009-heden: De heer Sunderman is sinds 2009 als vrijwilliger betrokken bij de jaarlijkse wielerevenementen ‘de Slag om Norg’ en ‘de Veldslag om Norg’. Hij doet alle vergunningaanvragen, regelt verkeersregelaars en de ehbo-ers. Doet het secretariële werk, is deels verantwoordelijk voor het uitzetten van het parcours, zorgt voor dranghekken en verbodsborden, zorgt voor de uitgiften van de lunchpakketten voor de vrijwilligers, is betrokken bij de inschrijving en heeft heel veel spullen in beheer, zoals lintjes, afzetlinten en partytenten.

Mevrouw Willy Rens Sunderman-Boelens (70)
1986-heden: Mevrouw Sunderman is al vanaf 1982 vrijwilliger bij de Tour Fiets Club NOAD. Van 1982 tot 1997 zat zij in het bestuur van de club. Zij had de damesgroep onder haar hoede en was actief bij de vervaardiging van het clubblad. Zij deed de bezorging, het nalezen en de adressering. Op dit moment is zij nog actief bij de verspreiding van het blad.
Het clubgebouw is het domein van mevrouw Sunderman en haar echtgenoot.
Mevrouw Sunderman ondersteunt haar echtgenoot bij zijn taken als bestuurslid. In die zin is zij onder andere mede-organisator van de nieuwjaarsborrel en mede-organisator van diverse fietsevenementen, zoals de 100 mijl van Drenthe, het Rondje IJsselmeer, de toertochten in Noorwegen, de toertocht Groningen-Munster-Groningen en de Bikelifetocht. In 2005 lag de gehele organisatie van de toertocht Polen-Peize in handen van mevrouw en de heer Sunderman. Bij de toertochten verzorgt mevrouw Sunderman vaak de inschrijving en de facilitaire ondersteuning.
Een opmerking die ons is bijgebleven: “Overal waar Rikus is, is Willy ook!”
1987-heden: Vrijwilliger, actief lid en voorzitter (2005-heden) van het zangkoor Volkszang Peize. Mevrouw Sunderman opent en begeleidt de zangavonden, gaat mee naar Toogdagen en andere activiteiten van de vereniging en zorgt er mede voor dat alles in goede banen wordt geleid.