Jan van Bergen 150 maal ‘Wie kent ze/het nog?’

‘Nee, ik had helemaal niets met historie, en ook niet met Peize, behalve dan dat ik er ondertussen 78 jaar woon’ vertelt de man die vandaag foto 150 voor de rubriek ‘Wie herkent ze/het nog?’ op DitisPeize.nl aanlevert. Jan die geboren is aan de (en daardoor volgens eigen zeggen altijd van) Streek, is pas midden jaren 70 van de vorige eeuw gestart met het verzamelen van Peizer berichten. ‘Na 5 jaar had ik mijn eerste plakboek met berichten over Peize uit de verschillende regiokranten en toen nog het Nieuwsblad vol’, vertelt jan terwijl hij de boeken 147 en 148 tevoorschijn haalt. ‘Doordat ik op een gegeven moment sportberichten van andere berichten ben gaan scheiden ben ik nu met boek 104-algemeen en boek 44-sport bezig, waarin de onlangs geridderde Sunderman’s een plekje hebben gekregen.  De eerste honderd plakboeken bevinden zich overigens in Norg, in de opslag van de Historische vereniging Pezie-Peize, ‘het is toch jammer dat daar in Peize geen plek voor was’.
Verzamelen
Behalve het verzamelen van nieuwsberichten heeft Jan dus ook een gigantische collectie foto’s waaruit hij put voor de rubriek ‘Wie herkent ze/het nog?’. ‘Ik heb ook nog een stapel CD-roms met foto’s van Bossina, de uitgever van ‘De Hopbel’ destijds, die ik allemaal nog in kaart moet brengen. In de Hopbel verscheen jarenlang de rubriek ‘Wie herkent ze/het nog’, eerst verzorgd door Jacob Bezema, waarvan van Bergen het heeft overgenomen.
Een verzameling die de laatste paar jaren niet echt meer groter wil worden zijn de ansichtkaarten uit Peize, ‘ze worden niet meer gemaakt en verstuurd hé, toch wel jammer’. De derde verzameling van van Bergen zijn de foto’s van alle Peizer woningen. ‘Ik denk dat ik ruim 90% van alle woningen op de foto heb, maar de Lange Streeken daar moet ik binnenkort eens naar toe om ‘de boel weer compleet te maken’.
Behalve in De Hopbel, gevolgd dus door DitisPeize, heeft van Bergen ook jaren lang een rubriek in de Norger Courant verzorgd en in de NoordenveldPlus en de voorloper ervan in Peize de Bijblijver. Om verschillende redenen is hij daarmee gestopt.
Dorpshuis
Iets wat van Bergen nog met veel plezier doet is het organiseren van de eindejaarswandelingen in samenwerking met Dorpshuis Peize. In dit Dorpshuis waar hij als vrijwilliger ook nog regelmatig een klusje opknapt biljart hij op de dinsdagavond bij de mede door hem in 1995 opgerichte biljartclub De Essen. Dus de man die volgend jaar 80 wordt staat ondanks zijn betrokkenheid bij de historie van Peize ook nog volop in het nu en heden van Peize.
Tot slot van het gesprek wil van Bergen graag een oproep doen voor foto’s en ansichtkaarten van Peize; ‘stuur ze op, breng ze langs, of bel me dan haal ik ze’. U krijgt de foto desgewenst snel weer terug nadat Jan ze ingescand heeft, laat hij weten. De contact informatie vindt u natuurlijk bij foto 150 van ‘Wie herkent ze/het nog?’